Conform unui apel public făcut de către un senator (Ionel Agrigoroaei), abandonul școlar în România a atins cote alarmante! El este situat între 18% si 20%!
Agrigoroaiei crede că majorarea alocațiilor la 100 de euro ar fi o măsură ce ar trebui luată de urgență, dar condițiile pentru a beneficia de ea trebuie să fie reglementate de lege în mod clar. Astfel, copiii vor beneficia de alocație dacă sunt integrați în grădinițe, scoala primară, gimnazială, scoală profesională și liceu. Cei care nu urmează cursurile educaționale specifice vârstei nu vor beneficia de alocația de 100 de euro.
Părinții care vor folosi banii copiilor pentru altă destinație, precum achiziția de alcool, tutun etc. vor fi amendați (prin majorarea sumei deturnate de 10 ori) la primele 3 abateri, iar la a patra abatere să li se aplice o sancțiune penală.
Suma majorării alocației la 100 de euro va fi obținută de la toate multinaționalele, market-uri, hipermarket-uri, etc. printr-o taxă de responsabilizare pentru clienții lor minori care va fi între 3% și 7% din cifra de afaceri, cât și printr-o taxă pe viciu încasată de la importatorii de tutun.
Este cunoscut faptul că multinaționalele încaseaza diverse taxe de la furnizori, între 25% si 50% din cifra de afaceri. Un procent între 3% si 7% fiind insignifiant raportat la procentul de 50% pe care ei îl incasează de la furnizori.
Multinaționalele nu vor avea voie să majoreze preturile produselor prin aceasta taxă de responsabilizare. Au posibilitatea prin taxele de 50% din cifra de afaceri încasate de la furnizori, printr-un management mai bun privind susținerea cheltuielilor cu mai mult discernământ și printr-un profit puțin mai mic pentru ei, este posibil să creem un viitor mai sigur și mai bun pentru viiitoarele generații de copii români (și clienții permanenți ai multinaționalelor).
După consultari cu specialiști din Ministerul Finanțelor publice și din zona macroeconomică, s-a constatat că această propunere este viabilă.
(Jurnal)