Crescătorii de animale reclamă filtrele  organizate pentru stoparea pestei , faptul că le sunt confiscați porcii. Care sunt precizările Prefectului în aceste cazuri

0
269

Prin Hotărârea Comitetului Local de Combatere a Bolilor  (CLCB) au fost dispuse măsuri pentru prevenirea comercializării  și eventual  răspândirea pestei porcine africane (PPA), prin acțiuni de informare și filtre fixe și mobile ale Poliției. 

În acest context , de două săptămâni a demarat în județul Giurgiu constituirea de filtre pe drumurile  localităților în care au fost depistate focare de pestă cât și în cele în care există suspiciuni de răspândire a  acesteia. Există însă și localități care au devenit, fără voia lor, victime colaterale, suferind din cauza acestei măsuri. Un exemplu în acest sens este satul Hulubești unde există o tradiție în ceea ce privește creșterea porcilor destinați comercializării înainte de sărbătorile de iarnă ( la acest moment sunt circa 6.000 de porci destinați  vânzării), sat  prins între localități  în care există suspiciuni sau au existat focare de pestă. Evident că oamenii locului au cerut sprijinul Primăriei din Călugăreni. Astfel, aici  s-a renunțat la filtrele fixe , rămânând funcționale doar cele mobile. La aceste acțiuni au participat medici din DSVSA Giurgiu, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliției și ai Jandarmeriei Giurgiu.

După cum ne declara directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Giurgiu, Petra Ochișor, primarii comunelor au fost instruiți de a solicita tuturor cetățenilor ce doresc să sacrifice porcii din gospodărie pentru a-i duce rudelor sau prietenilor, să completeze, împreună cu medicul concesionar (veterinar), mai întâi un formular, în vederea obținerii unui aviz pentru cantitatea de carne respectivă, prin care să se ateste că se respectă toate condițiile impuse de lege       (animalul sacrificat să aibă  examen de trichină,  crotal în ureche etc.). Cu toate acestea lucrurile nu par a fi atât de simple.

Cum se poate eluda Legea…

Din păcate, așa cum am constatat dintr-o mică anchetă realizată de noi și corespondenții noștri din județ, în ultimele două săptămâni, am constatat că destui crescători de animale (porci) din alte localități decât cele în care s-au depistat focare de pestă, au animale neînregistrate la medicul concesionar,  așa cum cere Legea, majoritatea dintre ele nu au crotal (cercel) în ureche . În acest caz proprietarul animalulului îl sacrifică și îl vinde, eludând Legea și toate regulile pe care le-am  trecut în revistă în rândurile de mai sus, spun autoritățile. Este cazul unor localități precum : Gostinu , Oinacu, Malu, Izvoarele, Vedea,   în care, conform corespondenților noștri, s-au înregistrat asemenea  cazuri. Ba sunt  situații în care medicul veterinar, concesionar, deși constată lipsa crotalului la porc îi face crotalierea pe loc, sigur că nimeni nu va verifica dacă acel animal a fost mai întâi înregistrat, luați sau nu în evidență de autoritățile locale,  așa cum impun regulile de securitate – după cum am aflat de la câteva persoane ce au dorit să nu le facem publice identitățile.

Multe semne de întrebare

La rândul lor polițiștii au tot dreptul de a se întreba ce fac cu porcii confiscați, animale ce nu sunt însoțite de niciun document, porci ce în mod normal ar trebui neutralizați (îngropați sau incinerați).  De precizat că la acest moment singura firmă autorizată de a incinera animale, Protal, se află în faliment, în timp ce Garda de Mediu nu dă voie să se îngroape acești porci, decât doar cei ce provin din zonele direct afectate de pestă.

O întrebare pe care mulți și-o pun, este ce se întâmplă cu cetățenii care cumpără porci fără documente și sunt prinși de filtrele de poliție? Este confiscarea acestor animale  o soluție? În cazul porcilor sacrificați, ce provin din zonele cu focare,  această carne necesită o serie de analize. Până la venirea rezultatelor apare un alt semn de întrebare: unde poate fi păstrată carnea? Mulți dintre consilierii din primării nu cunosc regulile ce se impugn în aceste cazuri  și nici nu pot lua măsuri concrete în privința porcilor sacrificați, depistați de filtre.

Cetățenii se întreabă și rămân cu paguba

O cauză constată de noi este aceea că informația nu a fost diseminată corect sau s-a făcut doar parțial. Iată de ce în multe  din localitățile județului Giurgiu se creează situații confuze, iar cetățenii sau reprezentanții instituțiilor implicate în această acțiune au probleme. Iată de ce atât instituțiile ce participă la această vastă acțiune cât și reprezentanții primăriilor și respectiv cetățenii prejudiciați (crescători de animale sau cumpărători) se întreabă tot mai des și perfect justificat:  care sunt regulile care ar putea limpezi toată această situație, fără a-i prejudicia pe cei care chiar le respectă. Pentru a primi răspus la măcar câteva dintre aceste întrebări, am înaintat o adresă către Prefectura județului Giurgiu, care a dovedit promptitudine, răspunzându-ne extrem de repede.

Ce spune Prefectul județului Giurgiu

Cu privire la aspectele sesizate de dvs prin adresa înregistrată la instituția noastră nr. 18216/17.12.2018 vă comunicăm următoarele:

 

  1. Orice cetățean este obligat să respecte normele legale și nu se poate prevala de necunoașterea legii, circulația animalelor vii și a produselor de origine animală fiind reglementată de HG 984/2005. În acest scop, prin Ordinul Prefectului  427/27.11.2018 s-a dispus constituirea unei comisii mixte de verificare și control care acționează pe raza comunei Călugăreni, formată din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean și Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Astfel de comisii au fost constituite și în anii anteriori, fiind de notorietate faptul că în zona Călugăreni se cresc animale în vederea comercializării fără respectarea prevederilor legale;
  2. Măsura instituirii patrulelor mobile și a filtrelor fixe alternative a fost dispusă în această perioadă în satele comunei Călugăreni, întrucât în unele există, încă, focare (Crucea de Piatră, Călugăreni, Brăniștari), iar satul Hulubești se află în zona de restricție, fiind astfel interzisă mișcarea animalelor vii, a cărnii și a produselor din carne;
  3. La acțiunile de control nu au participat reprezentanți ai Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, ci doar reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean și ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;
  4. Referitor la cele relatate de dvs. cu privire la neînregistrarea animalelor de către proprietari, răspunderea aparține în totalitate proprietarului, care are obligația de a le înregistra; în momentul în care medicul concesionar realizează crotalierea animalelor, acestea sunt introduse automat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA.

Ca atare, cetățenii care respectă prevederile legale în vigoare nu vor fi prejudiciați. – se mai precizează în răspunsul Prefecturii, semnat de către Adriana Puțaru, Prefectul județului Giurgiu.

Ce nu se precizează în acest răspuns este  ce anume se întâmplă cu carnea confiscată și  cum procedează (de exemplu!), copiii unor crescători de animale care doresc să se bucure de o pulpă de porc de la părinți, dar nu locuiesc cu aceștia, atâta timp cât legea INTERZICE  transportul cărnii din zonele în care există focare sau adiacente acestora.

(Jurnal)