Cu doar trei ore înainte de închiderea urnelor, un scurt tur printre primarii de comune din județ a oferit o imagine mai exactă a scrutinului pentru alegerile europarlamentare și pentru referendum de astăzi, 26 mai. 

Astfel, la Vedea, după cum ne spunea primarul Marian Bălan, lucrurile au decurs normal, nu au fost probleme, iar la secțiile de votare din localitate nu s-au înregistrat cozi. 

Aceeași liniște a fost înregistrată și în comuna Slobozia, unde primarul Florin Gheonu ne spunea că, la această oră, peste 40% dintre alegători se prezentaseră deja la urne, dar că speră ca, până la ora închiderii urnelor, să depășească 50%.

La Găujani, în schimb, la ora 18,30, mai multe zeci de persoane se aflau la coadă pentru a vota, primarul Dumitru Marcu spunându-ne că, dacă Biroul Electoral Central va decide prelungirea programului de vot, ar fi ideal, pentru că abia de acum a început afluxul de oameni către secțiile de votare. 

Și la Joița, toată ziua au fost cozi (foto) la secțiile de votare amenajate în localitate, atât primarul Constantin Tănase, cât și viceprimarul Alexandru Păun, precizându-ne că, până la ora documentării noastre (18,30), procentul prezenței la urne depășind 47%. 

Dacă în cursul dimineții, un observator a încercat să îi interzică primarului comunei Ghimpați, Constantin Cărăpănceanu dreptul de a vota, după înlăturarea din secția de votare a observatorului (care s-a dovedit a fi o persoană recalcitrantă) lucrurile au reintrat în normal, prezența la urne în comuna Ghimpați depășind, la ora 18,30, 40%.

În schimb, la Daia, conform celor declarate pentru „Jurnal giurgiuvean” de către primarul comunei, Adrian Florin Șerban, au existat o serie de incidente. 

„Am dovada că unul dintre consilierii locali din comună, Mihai Buzică, a adus, la secția de votare numărul 112, mai mulți cetățeni, domiciliați în Giurgiu, cu scopul clar de a vota ALDE. Știu acest lucru pentru că unul dintre cei care au fost aduși, la ieșirea din secția de votare, fără să se uite, a urcat în altă mașină – asemănătoare cu cea care îl adusese – și, când șoferul contrariat l-a întrebat ce caută în mașina lui, a spus că ce, nu l-a adus el de la Giurgiu să voteze la poziția 6 (n.r. – la această poziție se află lista ALDE). După ce a realizat ce gafă a făcut, respectivul a coborât, și s-a făcut nevăzut. Omul mi-a povestit apoi incidentul, dar…asta e! Acum s-au mai liniștit puțin lucrurile, totul decurge normal”, a mai precizat primarul comunei Daia.

Referindu-se la un aspect devenit viral pe internet, cum că un autocar cu număr de Galați ar fi oprit în comună și toți pasagerii ar fi votat la una dintre secțiile din localitate, primarul Șerban ne-a precizat: 

„Cunosc situația, este vorba despre autocarul cu numărul de înmatriculare GL 19 AXA, pentru că eram chiar în zona secției de votare când au venit. Oamenii mi-au spus că pleacă în excursie în Grecia, pentru o săptămână, și au vrut să voteze înainte de a ieși din țară. Nu știu ce au votat, nu mă interesează…”, a mai spus primarul Adrian Florin Șerban. 

Prezența la vot, la nivelul județului Giurgiu, la ora documentării noastre, a fost de 45,07% pentru alegerile europarlamentare și de 30,82% pentru referendum. Vârful de votanți a fost atins la ora 12,30, când 5.873 de persoane au votat în secțiile de votare din Giurgiu, în timp ce cel mai mic număr de alegători s-a înregistrat la ora 7,50 – 1.139 de persoane. 

(Jurnal)