După ce, cu puține zile înainte de ieșirea din starea de urgență, numărul cazurilor confirmate cu coronavirus parcă explodau de la o zi la alta, cu 24 de ore înainte ca starea de alertă să se instaleze în România, lucrurile s-au întors la 180 de grade: zilnic, din ce în ce mai puține cazuri au fost confirmate la Giurgiu. Explicația oficialităților este destul de ambiguă: „Referitor la diferențele apărute de la o zi la alta în ceea ce priveste numărul persoanelor depistate pozitiv cu COVID19, va comunicam ca INSP a schimbat modalitatea de alocare a cazurilor de SARS COV2, astfel: Alocarea pe județe a cazurilor confirmate se realizează în funcție de județul de infectare. Ex: asistent medical confirmat cu domiciliul în judetul Giurgiu , dar cu locul de munca în București, sau persoane spitalizate în București care au contactat boala în spitalul unde s a internat”, au precizat reprezentanții autorităților pe grupul de watts-up dedicat COVID 19.

Astfel, vineri, 15 mai, în prima zi de STARE DE ALERTĂ, situația se prezenta astfel: cazuri confirmate – 202; cazuri vindecate și externate – 98; în carantină instituționalizată – 168 de persoane; în autoizolare la domiciliu – 351 de persoane.

Starea acestora de sănătate este monitorizată zilnic de către medicii de familie sau de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.

În ultimele 24 de ore, 8 persoane au primit aprobarea de a părăsi regimul de autoizolare și 15 persoane pe cel de carantinare.

Până în prezent, au fost testate 2.060 de persoane, dintre care 145 în ultimele 24 de ore.

Menționăm că în conformitate cu Ordinul Comandantului Acțiunii, începând cu data de 10.05.2020 (ora 05:00), s-a instituit măsura de carantină la nivelul cartierului Rudărie din localitatea Prundu.

Activități executate în ultimele 24 de ore de efectivele de poliție (158 de polițiști), jandarmerie (64 de jandarmi), militari (14) și poliția locală (21 de polițiști locali), în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19:

  • verificarea unui număr de 194 de persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare, inclusiv a persoanelor care locuiesc în aceeași locație cu acestea;
  • verificarea a 3 societăți comerciale și persoane fizice autorizate, cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul stării de urgență;
  • legitimarea a 875 de persoane și verificarea a 591 de autoturisme.

Activități executate în ultimele 24 de ore de efectivele de jandarmerie în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID–19:

  • 27 de jandarmi au executat misiuni de menținere în sistem integrat cu poliția;
  • 19 jandarmi au executat misiuni menținere independent;
  • 8 jandarmi la centrele de carantină;
  • 24 de jandarmi au asigurat misiune de asigurare a măsurilor specifice de carantinare a unui cartier din localitatea Prundu, județul Giurgiu;
  • sancțiuni aplicate: 0;
  • persoane verificate la domiciliu: 14;
  • materiale informative distribuite: 5 flyere.

        De asemenea, echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu şi cele ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă asigură asistenţă medicală în urma apelurilor primite prin intermediul numărului unic de urgenţă “112”.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 31 de apeluri la numărul de urgență ”112” referitoare la COVID-19.

        Echipajele desemnate din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu au efectuat 3 misiuni de transport către unități spitalicești sau către spațiile de carantină.