duminică, februarie 5, 2023
Acasă Actualitate ”Copilărie la lumina lanternei”- un reportaj al jurnaliștilor de la Digi 24...

”Copilărie la lumina lanternei”- un reportaj al jurnaliștilor de la Digi 24 ce ar trebui să dea de gândit autorităților județului Giurgiu!

0
571

Un reportaj realizat de colegii de la Digi24, prezentat cu o zi în urmă, arăta povestea tristă a Ioanei Mitoșeriu, o mamă singură cu trei copii, din  localitatea  Vărăști, județul Giurgiu, ce trăiește într-o casă cu ferestre din folii de plasti , în care cei mici își fac lecțiile  la lumina lanternei, imobilul având curentul tăiat din lipsa plății facturilor…

Familia Mitoșeriu locuiește într-o casă , cu două odăi mici, din comuna Vărăști. O foaie de nailon, bătută-n cuie, protejează cele 4 suflete,  de vânt și de ploaie. Câteva cărămizi tencuite, conturează fereastra de la drum a imobilului.

De opt ani, de când  s-au mutat în casa aceasta, cei patru membri ai familiei nu au  energie electrică. Imobilul  a fost  deja  debranșat pentru datorii acumulate de fostul proprietar.

Cinci mii de lei îi costă pe actualii chiriași ca s-o rebranșeze. Pentru  femeia cu trei copii, această sumă  este o mică avere pe care n-a avut-o niciodată – după cum mărturisea ea, jurnaliștilor.

Din munca pe care o face, cu ziua, prin sat, i-ar trebui mulți ani ca să adune banii ăștia. Așa că cei patru își trăiesc serile și nopțile în beznă. Copiii învață slovele cărților la lumina  lanternei. Este un efort uriaș care tulbură micuților nu numai ochii, ci  și sufletul și visurile acestora.

Pentru ei este însă unicul drum spre o viață în care își doresc – așa cum le spuneau jurnaliștilor –  ”măcar mai puțină sărăcie” ca cea existentă astăzi în copilăria lor.

În dialogul purtat cu jurnaliștii de la DIGI 24, Ioana Mitoșeriu, mama copiilor spunea:

 ”Nu am nevoie de bani! Nu am nevoie decât de sănătate… și copiii mei să fie sănătoși. Eu mă consider cea mai  bogată femeie, că am trei copii. Și pentru mine e tot. Nu îmi trebuie absolut nimic. Și mă descurc cum pot…”

Femeia ține morțiș ca cei mici să învețe carte, insistând,  înainte de orice, copiii ei să meargă zilnic la școală,  încrezătoare în faptul că fără educație nu poți să faci nimic în viață.

Extrem de  surprinzătoare  a fost însă  declarația  celui mai mic dintre cei trei copii ai femeii, care,  cu ochii umeziți de emoție a rostit, ca într-un fel de rugăciune, către cei sosiți în casa lor: ”Aș vrea s-o văd pe mama mea zâmbind și… să muncească pentru noi! ”

Într-o lume a tehnologiei, când copiii își doresc cel mai scump și mai performant telefon, tabletă sau calculator, așa arată pentru acești  trei copii din Vărăști, copilăria la lumina lanternei.

Un caz ce ar trebui să dea de gândit autorităților județene, Prefecturii Giurgiu, pentru a găsi o soluție de  ajutorare  a acestor suflete lăsate  la voia sorții de o societate ce uneori uită că menirea noastră, a tuturor,  este, înainte de toate, aceea de a ne ajuta semenii, în felul acesta salvându-ne pe noi de la dispreț și singurătate.

(Jurnal)  

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com