Trei copii au venit pe lume în zilele schimbării anilor, ne declara şeful Secţiei Nou-Născuţi din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, dr. Bogdan Samoilă.

Primul copil venit pe lume în perioada trecerii din 2018 în 2019 (şi ultimul al anului 2018) a fost un băieţel de 3,2 kilograme, născut pe cale naturală, primul copil al unei tinere de 20 de ani din municipiul Giurgiu. Acesta s-a născut la ora 12,15, pe 31 decembrie 2018.

Dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2019 va rămâne una memorabilă pentru o tânără de 21 de ani, din localitatea Crânguri, care a adus pe lume cel de-al patrulea copil al familiei, o fetiţă în greutate de 2,5 kilograme.

O zi mai târziu, la ora 8,30, prin cezariană a venit şi cel de-al treilea copil al schimbării anului, un băieţel născut prin cezariană, în greutate de 3,250 kilograme, al doilea copil al unei tinere din municipiul Giurgiu.

În total, ne spunea dr. Bogdan Samoilă, pe parcursul anului 2018 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu au venit pe lume un număr de aproximativ 600 de copii, din care 12% au fost prematuri.

„Din păcate, ne confruntăm cu o scădere a natalităţii, a numărului de naşteri de la an la an, în primul rând din cauza îmbătrânirii populaţiei. Apoi, o altă cauză o constituie faptul că tineretul pleacă din Giurgiu, dau naştere unor copii în alte oraşe sau chiar peste hotare, astfel că nu se înregistrează ca naştere la noi”, spunea dr. Samoilă.

De asemenea, acesta mai spunea că, dacă în cazul naşterilor se înregistrează o tendinţă de scădere, în cazul prematurilor sensul este invers: avem din ce în ce mai mulţi copii născuţi înainte de termen, şi asta în special din pricina mamelor care fie nu respectă anumite regimuri de viaţă, fie nu trec deloc pe la control după ce rămân însărcinate.

Un alt aspect pe care şeful secţiei Nou-Născuţi a ţinut să îl precizeze a fost acela că se constată o scădere a vârstei la care tinerele ajung să devină mame: au fost înregistrate cazuri chiar şi de 14 ani!

„Din fericire, nu mai avem cazuri de bebeluşi abandonaţi în spital. Şi asta, în primul rând, datorită bunei colaborări pe care o avem cu Direcţia pentru Protecţia Copilului (n.r. – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului), unde avem o asistentă socială pentru spital şi, eu făcând parte din comisia de evaluare, în momentul în care avem semnale că un copil ar putea fi în risc de a fi abandonat, se intervine imediat, astfel că limităm acest aspect”, a mai ţinut să precizeze dr. Bogdan Samoilă.

(Jurnal)