AcasăActualitateCopiii asasini crescuți de Mafie terorizează Italia. Și copii români au aderat...

Copiii asasini crescuți de Mafie terorizează Italia. Și copii români au aderat la fenomenul Baby Gang

Primesc primele arme înainte să împlinească zece ani. Sunt duși în măcelării pentru a fi obișnuiți cu sângele și cu ideea de moarte încă de mici, sunt învățați să disprețuiască forțele de ordine, iar mai apoi sunt folosiți de mafie pentru asasinate, transport de droguri sau supravegheri în teritoriu: sunt detalii oferite de un colaborator al justiției italiene care a fost recrutat de mafie pe când alții de vârsta lui abia intră în clasa întâi, scriu cei de la digi24.ro. 

Luigi Bonaventura avea puțin sub zece ani atunci când i-au dat pe mână primul pistol. Își amintește că mâinile sale erau mici și firave, încât reculul i-a dat degetul peste cap. Acum este unul dintre martorii cheie ai justiției italiene și a participat la zeci de procese. El a fost unul dintre copiii soldați ai mafiei italiene ‘ndrangheta.

„La început îți aduc pistoale acasă”

„Ești crescut în familii care îți predau subcultura mafiotă, cu părinți și unchi care îți indoctrinează cultul familiei mafiote. La început îți aduc pistoale acasă, te învață cum să le cureți, cum să le folosești, să le încarci, iar mai apoi te încurajează să repeți jocul. Pe urmă îți arată armele de asalt, iar tu cum ești mic, rămâi fascinat. Asiști la percheziții, la arestări, te învață să disprețuiești forțele de ordine. Toate aceste lucruri pe care le trăiești în copilărie te condiționează și te marchează pe viață.”

Bonaventura își aduce aminte cum era deseori dus la măcelărie, unde copiii soldați erau învățați să omoare animale, pentru a se obișnui cu sângele.

„Pe vremuri eu nu înțelegeam aceste lucruri. Când m-am maturizat mi-am dat seama că era un mod prin care încercau să mă obișnuiască cu moartea”

Italianul mai povestește că aceste practici erau de ajutor în momentul primului asasinat: „până când nu tragi cu arma, nu simți nimic”.

Și în zilele noastre, clanurile mafiote italiene recrutează copii pe care îi inițiază în cariere de criminali, așa cum demonstrează anchete recente în Piemonte și Calabria.

Un cap mafiot îl învață pe fiul de 8 ani să fie criminal

Interceptări ale Direcției Antimafie din Torino din octombrie 2019, făcute publice recent, arată cum cei mici sunt invitați în clanuri și sunt încurajați să fie mândri că aparțin ‘ndranghetei.

Alte anchete făcute în sudul Italiei arată cum un boss îi predă fiului său, în vârstă de numai opt ani, lecții de criminalitate.

Minorul nu doar că era conștient de activitatea părinților săi, ambii implicați în traficul de droguri, dar participa la acest lucru pentru a-și mulțimi părinții. Tatăl său îl admira și îi repeta des că „abia așteaptă să-i ia locul”.

Acesta își mai învăța fiul despre dozajul drogurilor, despre aprovizionarea cu muniție, despre cum se rezolvă problemele cu furnizorii internaționali.

Înregistrările au ajuns în redacția jurnaliștilor de la Corriere della Sera și confirmă că ce se vede pe străzile din sudul țării are legătură cu ce vorbește presa din Italia.

De-a lungul anilor, tribunalul din Reggio Calabria a dispus măsuri de protecție pentru copiii utilizați în transportul de droguri și de arme. 70 de minori au fost luați din familiile lor și duși în centre speciale, iar 30 de familii s-au mutat din Calabria încercând să se disocieze de criminalitate.

– Fenomenul Baby Gang –

Subiectul nu este deloc nou în Italia. De câțiva ani se vorbește din ce în ce mai des despre clanurile copiilor, care și-au format propriile ierarhii.

În Napoli, locul unde cele mai temute grupuri mafiote au controlat zeci de ani cartierele, grupurile de tineri vor acum să le calce pe urme. De la trafic de droguri şi jafuri până la ameninţări şi port ilegal de armă.

Italienii le numesc „Baby Gang”, tocmai pentru că cei mai mulţi dintre micii infractori sunt minori. În fiecare săptămână apar ştiri despre confiscările făcute de poliţişti, despre alt jaf sau o altă răfuială între tineri, care de multe ori lasă în urmă şi victime.

Asemănătoare bandelor latine, se dedică violențelor, alcoolului și drogurilor mult mai devreme decât v-ați putea imagina. Nu au niciun cod de comportament, așa cum avea mafia tradițională: fac infracțiuni, se filmează cu telefoanele și nu se ascund.

Diferenţele dintre grupurile mari de mafioţi şi puştanii teribilişti sunt foarte puţine, iar poliţiştii tratează cu aceeaşi seriozitate cazurile.

Crescuţi la umbra celor mai temute organizaţii mafiote din Europa, mulţi dintre aceşti copii fac ce au văzut și ce au fost învățați.
În spatele periferiei extreme din Napoli, există un centru care primeşte minorii certați cu legea.

O româncă de 17 ani, șefa unei bande din Roma

La Roma a fost destructurată o asemenea bandă, la conducerea căreia se afla o româncă de numai 17 ani.

Deși păreau numai un grup de adolescenți, aceștia țineau în pumn un întreg cartier din Roma. Românca era singura fată din grup și a reușit să le cucerească respectul celorlalți din grup, care o porecliseră „malefica”.

Prin rândurile organizației militau și majori, care se uneau deseori cu banda pentru infracțiuni: cel puțin 40 în cinci luni. Ziarele din Peninsulă scriu că aceștia ar fi pus bazele unei organizații criminale din toate punctele de vedere.

Fiecare oraș are istoria lui. La Milano de exemplu, sunt în jur de 2500 de copii care fac parte din aceste grupuri: Barrios 18, MS13, Maras. Pot fi văzuți mai ales seara, în special în zona Barona.

Cesare Romano, responsabilul pentru „copilărie și adolescență” a Regiunii Campania, are și o explicație care ar justifica implicarea românilor în astfel de situații: „Sunt formate în mare parte din copiii imigranților de a treia sau a patra generație, care s-au trezit într-o realitate necunoscută, cu dificultăți de comunicare în limba italiană, nu reușesc să se integreze în comunitate sau chiar în propria lor familie care i-a adus în Italia după mulți ani. Pentru ei, intrarea într-o astfel de gașcă este ca și cum ar găsi o nouă familie. Și prezența acestor grupuri în unele zone condiționează inclusiv copiii liniștiți, care pentru a se apăra la rândul lor, sunt aproape constrânși să intre într-un alt grup.”

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
18.1 ° C
18.1 °
18.1 °
81 %
1.2kmh
100 %
Dum
18 °
lun
19 °
mar
25 °
mie
25 °
joi
24 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!