Copia xerox devine istorie! Începând cu 1 ianuarie 2022, se interzice instituţiilor publice să solicite copii ale documentelor emise de entităţi ale statului

0
762

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, marţi, 9 noiembrie, legea prin care se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către entităţi ale statului, lege inițiată la propunerea deputatului PNL, George Tuţă și a altor 101 parlamentari.

Prezenta lege completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Conform unui articol al legii: „Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public”.

Legea va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022.

(Jurnal)