Controversata Lege a grațierii a fost adoptată, tacit, adică fără dezbatere și vot, în plenul Senatului , urmând să meargă la Camera Deputaților.
De precizat că acest act normativ a fost elaborat în luna ianuarie de fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, dupa ce sute de mii de oameni au protestat în stradă , din cauza Ordonanței 13.În n forma ei actuală, Legea prevede grațierea pedepselor cu închisoarea de până la 5 ani, cu excepția celor condamnați pentru corupție ori violență.
Opoziția susține că PSD și ALDE vor încerca, din nou, sa depună amendamente care sa îi grațieze și pe corupți. Liviu Dragnea a încercat sa explice procedura, declarând: ”Pentru ca cei de la comisie (Comisia juridică a Senatului – n. r.) n-au venit cu raportul. Pentru ca pana sa se finalizeze termenul de aprobare tacita, n-au cazut de comun acord asupra unei forme finale”, a spus Liviu Dragnea.
Fiindu-i atrasț atentia că PSD și ALDE dețin majoritatea în Comisia juridică, deci ar fi putut adopta legea în forma dorită, Dragnea a replicat: ”Mai dezgropăm morții? A ajuns în Cameră!” (Camera Deputatilor – n. r.).
Decizia liderilor PSD și ALDE ca nimeni să nu se mai atingă de lege fusese luata în urma cu două saptamani.
La presiunea societatii civile, Liviu Dragnea a dat înapoi în cazul grațierii si l-a demis pe șeful Comisiei Juridice din Senat, Șerban Nicolae. La propunerea lui Nicolae, legea fusese modificată, iar de gratiere ar fi urmat să se bucure inclusiv cei condamnați pentru fapte de corupție.
În acel moment cetățenii au iesit din nou să protesteze, în Bucuresti si în țară. Liviu Dragnea a ordonat atunci retragerea amendamentului scandalos. Opozitia susține că însă că PSD și ALDE nu vor renunța la ideea grațierii corupților.
În acest sens Raluca Turcan, președintele interimar al PNL declara: „S-au folosit de pretextul suprapopularii si conditiilor din penitenciare, au urmărit de fapt salvarea coruptilor si persoanelor condamnate. Cu siguranta, în Camera Deputatilor preocuparea principala a PSD va iesi la iveala”.
La rândul său, Nicușor Dan, președintele USR a spus: „A fost un joc între PSD-ALDE si gasca de corupti si societate. Ei încearca, societatea se opune, e un tango, așa. Pentru moment sunt excluse de la gratiere faptele de coruptie, abuzul în serviciu, conflictul de interese, dar e posibil, prin amendamentel în Camera Deputatilor, ca ele sa fie trecute în grațiere si, de fapt, asta-i miza.„
In forma Guvernului, adoptata tacit marti, legea l-ar putea ajuta chiar pe președintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu , judecat în acest moment pentru mărturie mincinoasă. Coincidență sau nu, Legea prevede grațierea inclusiv a celor condamnați pentru această infracțiune.
Pe de alta parte, textul care merge la Camera Deputatilor prevede gratierea în intregime a pedepselor de până la 5 ani închisoare. Cei condamnati încă pentru coruptie sau fapte săvârsite cu violență nu vor fi grațiați.
Cei de la Administratia Penitenciarelor au calculat că un număr de 1.190 de persoane ar urma sa beneficieze de această lege, dacă ea ramâne în forma sa actuală. Asta înseamnă că ne vom trezi curând cu peste 1100 de penali pe străzile orașelor din România… Camera Deputatilor va avea însă ultimul cuvânt.
Despre Legea, Traian Basescu spune: Legea gratierii scoate hotii din inchisori, dar raman incarcerati medicii si profesorii .