bani2Guvernul a discutat un proiect de act normativ care implementează plata CAS şi CASS de către angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru contractele part-time, a anunţat  premierul Mihai Tudose. El a precizat inițial și cine va face  excepţie de la această regulă …

(…) vom lua în dezbatere un act normativ foarte disputat în ultimul timp care implementează plata CAS şi CASS de către angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru angajaţii cu part-time. În fapt, devenise și este astăzi o practică  ca  angajatul să fie ţinut ca part-time, cu patru ore, cu cinci ore, cu două ore şi plătită diferenţa până la salariul minim din mână, la negru, (…) eludând statul. Excepţia de la regula instituită  va consta în faptul că studenţii, elevii, pensionarii vor fi excepţiile de la această regulă. Ei vor putea în continuare să fie angajaţi part-time fără ca angajatorul să plătească norma întreagă”, a explicat premierul Tudose, potrivit agerpres.ro.

La scurt timp după această declarație prim-ministrul Mihai Tudose a  fost extrem de ferm  spunând  că atât timp cât va ocupa funcția de șef al Executivului măsura privind trecerea obligației plății CAS și CASS din sarcina angajatorului în sarcina angajatului nu va fi aplicată. Și atunci noi ce să mai înțelegem?

„Vă spun în fiecare zi, da? Tot… Și mâine o să mă întrebați, dar ca să rezolvăm, da”, a afirmat premierul Mihai Tudose, întrebat dacă plata CAS și CASS nu se mută deloc nici pentru salariul minim, nici pentru alte salarii în sarcina angajatului.

Ba mai mult, întrebat de jurnaliști ce crede  despre opinii exprimate în interiorul PSD, unele contrare acestei direcţii, şeful Guvernului a răspuns intrigat: „Domnule, până una-alta, eu sunt prim-ministru și eu dispun, da? Cât sunt eu prim-ministru, rămâne cum am stabilit ieri. Vă doresc o zi plăcută”.

Așa că după ultima declarație a premierului taxele de genul CAS, CASS vor rămâne pe modelul actual, adică vor fi plătite de angajator.

„Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi plătite de angajator, fiindcă astfel riscăm”, a mai spus  Tudose,  amintit de AGERPRES.

OPOZIȚIA  are păreri diferite…

PNL va sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituțională ordonanța privind CAS și CASS în cazul celor cu contracte part-time, a anunțat președintele PNL, Ludovic Orban.

Executivul a aprobat joi unele măsuri pentru asigurarea plății de către angajator a contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plata, pentru toți salariații, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial și pentru cei cu plata în acord ceea ce a născut o dură reacție mai ales din partea celor din mediul privat.

Excepție fac doar salariații elevi, studenți, persoane cu dizabilități, pensionarii și cei care cumuleaza venituri cel puțin de nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Noile reglementări urmează să intre în vigoare la 1 august și să se aplice începând cu veniturile aferente lunii viitoare.

(Jurnal)