Consumatorii preferă carnea de cerb sau de mistreț în locul celei de porc…La Giurgiu, cetățenii au golit rafturile cu delicat

0
649

Cei  ce se dau în vânt după produse gastronomice deosebite, preferă tot mai mult carnea de cerb sau de mistreț în locul celei de porc, chiar dacă prețurile ajung și la 100 de lei pe kilogram.

Așa se face că acei consumatori care vor o delicatesă pe masa de Crăciun și s-au săturat de carnea de porc, optează pentru carnea de cerb sau de mistreț, deși prețurile sunt pe măsură.

Dacă un kilogram de carne de porc costă între 30 şi 55 de lei, unul de pastramă sau cârnaţi de muflon (oaie sălbatică), porneşte de la 110 lei.

Un producător din Neamț comercializează produse din carne de muflon, sau de mistreț. Bărbatul face preparate tradiționale, cum ar fi cârnați sau pastramă, doar că în loc de tradiționala carne de porc,  folosește carne de muflon.

El consideră această carne mult mai bună, calitativ, mai specială, adresată celor care vor să mănânce bun și puțin. Comercializarea produselor se face către orice client din țară.

Pentru cei neavizați, muflonul ( oaie sălbatică) are o carne mai gustoasă și mai puțin grasă decât cea de porc. Deși carnea de vânat este mai greu de procesat,  astfel de producători o ţin sub control din punct de vedere tehnic, pentru a ajusta toţi parametrii de procesare.

Carnea de muflon  ( vezi foto) este superioară celei de porc  şi printr-un conţinut mai scăzut de grăsime. Muflonul european a trăit în sălbăticie şi în România până acum 30 de ani. Specia a fost decimată însă de-a lungul timpului de către braconieri, boli sau de şacali. În prezent, mai multe direcţii silvice din ţară cresc asemenea exemplare în ţarcuri.

În județul Giurgiu, moda este porcul de Mangalița, tot mai mulți crescători făcând ofertele lor on line, prețul fiind extrem de convenabil, uneori depășind cu puțin prețul de 11 lei/kg, în viu .

De precizat că exigența giurgiuveanului în ceea ce privește produsele alimentare se observă și din apetența tot mai mare a acestuia  pentru delicatesuri. Așa se face că zilele trecute, în supermarketuri,  la mare preț au fost produsele, în special de import. Brânzeturi fine, cu mucegai, terine de căprioară, cârnați de mistreț, icre de sturion (în ciuda prețului astronomic : un borcan de 30 de grame, la prețul  de 49 de lei), scrumbie de Dunăre afumată, purceluș de lapte, midii, frigărui din carne de vită argentiniană, specialități de mezeluri spaniole etc.

De lăudat este faptul că tot mai mulți consumatori giurgiuveni preferă calitatea produsului în locul cantității, ieșirile în afara granițelor având cu siguranță  o influență importantă  asupra educației lor alimentare.

 (Jurnal)