654656346456Consumatorii casnici de energie electrică au dreptul să îşi schimbe furnizorul de energie sau să rămână la acelaşi furnizor, dar să schimbe contractul, şi să treacă din sistem reglementat de stat în sistem de piaţă concurenţială.

Clienţii care migrează din sistem reglementat spre piaţa concurenţială trebuie să ştie un lucru: în cazul în care noul furnizor dă faliment, ei vor fi automat preluaţi de furnizorul de ultimă înstanţă din zonă (FUI- Enel, E.ON, CEZ şi Electrica), dar  vor plăti preţuri mai mari la energie, după cum scrie e-nergia.ro.

Aşadar, în cazul în care furnizorul dvs. a dat faliment, şi nu aţi încheiat un contract nou cu alt furnizor, ajungând în situaţia de a fi preluat de unul dintre cei patru FUI, veţi putea plăti în plus între 5%, dacă sunteţi consumator casnic, şi 10%, dacă sunteţi un consumator mare, racordat direct la reţeaua Transelectrica. Acest lucru nu trebuie să  descurajeze însă consumatorul. El trebuie  să caute şi să identifice cea  mai bună oferta  în alegerea furnizorului de energie,  analizând atent toate condiţiile din contract, tarifele practicate,  despăgubirile  oferite, calitatea serviciilor etc.

(Jurnal)