Confruntările pentru şefia Partidului Naţional Liberal, pe ultima sută de metri. Pe cine vor susţine delegaţii giurgiuveni la Congresul din 17 iunie…?

0
509

sigla-pnlCu doar câteva zile înainte de Congresul Naţional al PNL, din 17 iunie, au început să fie aruncate pe piaţă primele pronosticuri în ceea ce priveşte viitorul lider al partidului.

Odată finalizată campania internă pentru preşedinţia PNL, în runda finală, conform statutului, se califică doar candidaţii ale căror moţiuni au obţinut jumătate plus unu din voturile conducerilor a nu mai puţin de zece filiale.  Din datele intrate în posesia celor de la stiripesurse.ro, se arată că unul dintre cei trei aspiranţi la şefia PNL ar fi ieşit deja din cursă, în timp ce numărul de voturi şi sprijinul filialelor, obţinut de fiecare dintre ceilalţi doi candidaţi cu şanse, prefigurează, întrucâtva, deznodământul zilei de 17 iunie. Votul moţiunilor, dat în fiecare Colegiu Director Judeţean, a fost un tur preliminar, consultativ la votul de la Congres.

În această etapă, fiecare filială a putut da vot de susţinere pentru mai mulţi candidaţi. Tocmai de aceea, nu este deloc surprinzător rezultatul în sine, ci ceea ce uimeşte este, de fapt, diferenţa: moţiunea Ludovic Orban a primit sprijin în 40 de filiale (aproape toate), în timp ce Cristian Buşoi în jumătate (22 de filiale), iar Viorel Cataramă doar în şase.

Tradus în număr de voturi, aceasta înseamnă 2.412 pentru Orban, 1.132 pentru Buşoi în timp ce Cataramă ar obţine doar 516, rămânând, în aceste condiţii, în afara jocului electoral din PNL. 

Cu toate acestea, surse  din tabăra lui Cristian Buşoi susţin că votul dat de filiale pe moţiuni este unul formal, consultativ, care nu reflectă realitatea – aceea că va fi o luptă strânsă, în care voturile unor filiale vor fi negociate până în ultima clipă, chiar dacă tabăra opusă  aruncă deja pe piaţă scoruri de peste 70% în favoarea lui Orban.

Ultimul cuvânt îl  vor avea delegaţii în data de 17 iunie. La Congres vor participa reprezentanţi  din fiecare filială, peste 5.000, numărul acestora şi numele lor la nivel de filiale fiind stabilite în urma unui sistem de vot de jos în sus, reprezentanţi din oficiu fiind doar parlamentarii.

La nivelul organizaţiei judeţene Giurgiu, după cum ne declarau surse din interiorul acesteia, încă nu s-a luat nicio decizie, urmând să se stabilească spre cine vor merge voturile celor 64 de delegaţi abia în cadrul şedinţei de Birou Permanent Judeţean (BPJ), de joi,  15 iunie.

 

(Jurnal)