mici-mititeiCu puțin timp în urmă scriam despre faptul că, urmare a raportului Insstitutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (ISPV), în mai multe județe din țară , printre care și Giurgiu, au fost descoperite prezența Escherichiei Coli verotoxigenă în produse prelevate din magazine alimentare și marketuri.  

 

Astfel, potrivit raportului Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16.05.2016 – 30.12.2016, în cadrul unui Plan Național de Control au fost prelevate şi analizate un număr de 1.484 probe, din următoarele categorii de produse: carne și produse din carne (sanitaţie carcasă ovine, sanitaţie carcasă bovină, carne tocată vită, carne de pui, pulpă de vită, mici amestec porc cu vită, cârnaţi vită, carne tocată mânzat, cârnaţi, şnitel mânzat, hamburger vită….); lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, smântână pasteurizată, caşcaval afumat, caş bovină, telemea din lapte de vacă, brânză telemea, caşcaval afumat…)

Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au prelevat probe, conform planificării, din Bucureşti şi toate judeţele tării.

În perioada menţionată, buletinele de analiză au confirmat la prezenţa Escherichiei Coli verotoxigenă la 69 de probe prelevate din o serie de produse pe care din lipsă de spațiu nu le vom înșirui…

Una din probele  recoltate din produsul mici vită- oaie, au relevat același lucru și la un restaurant din județul Giurgiu.

Evident că  Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-a depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control.

Toate măsurile, întreprinse de către inspectorii sanitari veterinari în aceste cazuri, au fost făcute publice și postate pe pagina de web a fiecărei Direcții.

Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.

În concluzie consumatorii,  pentru a afla ce au consumat și dacă au fost infestați de vreo bacteria trebuie să aștepte concluziile acestui  Plan Național de Control  ce durează circa 6 luni…!

(Jurnal)