Conform unui proiect de Lege se pare că în curând pensia cumulată cu salariul va mai exista doar în sistemul privat.

Asta pentru că până acum, echitatea socială a fost  doar un principiu, în cărți, întrucât – analizând salarizarea din România și privilegiile acordate de către stat, în mod discreționar, unei anumite categorii profesionale, constați că de toate aceste avantaje  se bucură tot cei îndestulați, angajați în instituții bugetare pe criterii clientelare și contextuale.

Mulți dintre pensionarii de lux ai României, salariați la stat, la doar 45 de ani, solicită pensionarea, profitând de o prevedere legislativă dată cu dedicație, pretextând de obicei mari probleme de sănătate.

Ulterior, după  pensionare, ca prin minune, ei se vindecă miraculos, dorind instant să se încadreze tot într-o instituție a statutului, unde va beneficia de un salariu, consistent, pe măsură.

Și astfel  ne trezim în situația în care  acești ”tineri pensionari” să câștige de la binefăcătorul stat  român, mii de lei/ lunar, în timp ce austeritatea este clamată de administratorii puterii, de fiecare dată când vine vorba de investiții.

Așa se face că  pensiile cetățenilor care au contribuit în mod real la sistemul de pensii sau banii ce ar trebui investiți în mediul privat, ajung în buzunarul acestor căpușe. Poate  acest proiect, dacă va deveni Lege, ar putea pune capăt acestui sistem incorect, abuziv și  inechitabil de ”supra salarizare”.

Recenta declarație a Ministrul Muncii, Raluca Turcan, confirmă aspectele relevate de noi, în rândurile de mai sus:

Avem foarte mulți oameni care în momentul de față se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensia și salariul. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat”, a anunțat Turcan la România TV. Ea a precizat că cine va alege salariul, va putea rămâne angajat până la maximum 70 de ani.

Dacă sunt pensionari și trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunță la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariu la stat. Pensie cumulată cu salariul va fi doar în sistemul privat”, mai preciza ministrul Muncii.

(Jurnal)