AcasăActualitateConform OUG: Instituțiile publice vor acorda, anual, vouchere de vacanță, în...

Conform OUG: Instituțiile publice vor acorda, anual, vouchere de vacanță, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026!

 Guvernul a renunțat la unele dintre ”măsurile de austeritate” stabilite anul trecut, decizia adăugând anul acesta 380 de milioane de lei la cheltuielile bugetare, printr-o Ordonanță de Urgență, adoptată joi. Una dintre ele vizează voucherele de vacanță ale bugetarilor…

                        Măsuri decise prin OUG:

  • Instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, vor acorda anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei.

  • Personalul care a dobândit calitatea de veteran din teatrele de operații și care nu este invalid, rănit, ori nu a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice în urma participării la acțiuni militare, misiuni și operații beneficiază, între altele, de o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, de 25% din salariul minim brut pentru personalul în activitate și de indemnizație lunară, neimpozabilă, indexabilă anual cu rata inflației în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere.

  • Pentru a nu afecta veniturile salariale aflate în plată pentru majoritatea personalului operatorilor economici se acordă bonusuri (reprezentând drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichetele de masă/norma de hrană) la valoarea aflată în plată pentru personalul ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei, inclusiv pentru operatorii economici care au înregistrat pierderi.

  • Companiile de Stat care au înregistrat pierderi contabile și/sau plăți restante la 31 decembrie 2023 vor putea acorda creșteri salariale, condiționat de prezentarea unui plan de reorganizare, restructurare și redresare financiară.

    Se majorează cu 70 numărul total de indemnizații de merit, în contextul în care domeniul patrimoniului cultural imaterial a fost inclus între celelalte domenii ale culturii pentru care se acordă indemnizația.

  •  Se instituie posibilitatea Guvernului de a stabili prin memorandum un număr total de funcții de conducere mai mare de 8%, dar fără a depăși 10% din numărul total de posturi aprobate în instituțiile publice.

   Actul normativ mai propune:

  • amânarea reîntregirii fondurilor utilizate din Programul Național de Redresare și Reziliență în decembrie 2023, până la sfârșitul anului 2024;

  • continuarea utilizării temporare a fondurilor europene nerambursabile disponibile aferente Programului Național de Redresare și Reziliență, pentru programele operaționale finanțate din fonduri europene structurale și de investiții aferente perioadei de programare 2014-2020.

 

(Jurnal)

Foto: FocusPress

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
8.1 ° C
8.1 °
8.1 °
91 %
5.7kmh
100 %
joi
15 °
vin
16 °
sâm
16 °
Dum
16 °
lun
14 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!