sâmbătă, aprilie 19, 2025
No menu items!
Jurnal giurgiuvean
No menu items!
Acasă Actualitate Astăzi, Catolicii sărbătoresc Paștele! CRISTOS a Înviat!

Astăzi, Catolicii sărbătoresc Paștele! CRISTOS a Înviat!

0
Astăzi, Catolicii sărbătoresc Paștele! CRISTOS  a Înviat!

În 2024, Paștele Catolic se sărbătorește pe data de 31 martie. și  comemorează Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, după răstignirea Sa din Vinerea Mare.

Paștele Catolic se sărbătorește anul acesta  cu cinci săptămâni mai devreme față de Paștele Ortodox, care are loc pe 5 mai. În România sunt peste un milion de catolici, cei mai mulți fiind stabiliți în Transilvania.Peste un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc astăzi Paştele Catolic.

De ce Paștele Catolic și cel Ortodox se sărbătoresc  la date diferite, ca și anul acesta?

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu dată schimbătoare – luna plină. Acesta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian.

                         Cum se sărbătorește Paștele Catolic?

Duminica Paștelui Catolic este marcată prin discursul lui Papa Francisc în Piața Sfântul Petru, din Vatican. Acesta apare în fața a mii de credincioși, pentru a rosti în zeci de limbi tradiționalul mesaj de Paște și binecuvântarea. Discursul lui începe cu „Urbi et Orbi”.

Urbi et Orbi se traduce ca Către cetate și către lume, făcând referire la Roma. Această construcție era folosită adesea în Imperiul Roman, atunci când se începeau diverse adresări oficiale. Papalitatea a adoptat această formulă, fiind folosită atât pentru discursurile către Cetate, cât și către întreaga lume catolică. În prezent, construcția Urbi et Orbi este folosită pentru a deschide mesajul oficial al Papei, de Crăciun și de Paștele Catolic. Mai poate fi utilizată și cu alte ocazii excepționale.

La italieni, felul tradiţional de mâncare pentru masa de Paşti este agnellino – miel fript, cu piper. Pentru copii se pregăteşte un cozonac în formă de coroană, acoperit cu bomboane colorate, ovale. Napolitanii pregătesc o plăcintă specială umplută cu brânză şi presărată cu fructe zaharisite.

     De ce catolicii scriu Isus Cristos în loc de Iisus Hristos

În numele grecesc Χρίστος, consoana inițială “X” este litera grecească hi sau “khi” și care se citește “H”, de aici și titlul de Hristos. Limba latină a preluat prima literă drept “ch”, iar titlul a devenit Christos sau pur și simplu Cristos.

Ortodocșii au continuat Creștinismul pe direcția bisericii grecesti, de aici si tradiția de a păstra denumirea de Hristos, iar Catolicii au continuat forma de Creștinism pe direcția bisericii din Roma, unde latina era limba de oficiere a slujbelor și unde titlul de „uns” a lui Iisus a devenit Christos sau Cristos.

Catolicii mai aduc ca argument faptul ca ei preferă titlul scris cu “C” pentru a păstra o corespondenta cu cuvântul “catolic”, care înseamnă “universal”, și cu cuvântul “cruce”.

Transliterarea Iisus Hristos în limba română, folosită în Bibliile ortodoxe şi în majoritatea literaturii ortodoxe , este fidelă scrierii greceşti Ἰησοῦς Χριστός, alfabetul slavon fiind derivat din scrierea greacă, iar Biserica Ortodoxă Română a folosit scrierea slavonă.

Din punct de vedere religios, toate cele 3 variante sunt la fel de corecte, totul depinde de tradiția urmata de fiecare biserică și implicit de preferințele enoriașilor.

În această zi de sărbătoare, le adresăm tuturor catolicilor de pretutindeni, ca sărbătoarea închinată Învierii Mântuitorului să le aducă binecuvântare și înțelegere

Cristos a Înviat!

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
17.4 ° C
17.4 °
17.4 °
74 %
1.9kmh
100 %
S
20 °
D
23 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
23 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com