Moda ocupării, de către alte persoane, a locurilor de parcare de reşedinţă pentru care există contracte încheiate cu municipalitatea este departe de a dispărea din Giurgiu. De altfel, tot mai mulţi cetăţeni ne-au semnalat faptul că, deşi sunt semnalizate, marcate şi există chiar şi alte însemne care să ateste că acele locuri de parcare sunt închiriate, „şmecheraşii” continuă să ocupe abuziv acele locuri. Mai mult, în unele cazuri, chemaţi pentru a restabili situaţia, unii poliţişti locali spuneau că nu ar avea, de fapt, baza legală pentru a-i amenda pe cei care parchează, aşa cum spuneam, pe locuri plătite de alţii.

Actul normativ care prevede regulamentul de aplicare al hotărârii de consiliu local privind parcările de reşedinţă este tot o hotărâre a aleşilor municipiului, nr. 71/2017, în care se prevede, printre altele, că abonamentele vor fi expuse la loc vizibil în interiorul autovehiculului, dar şi că cel care a închiriat locul de parcare poate amplasa un indicator care să precizeze clar acest lucru.

E drept, în hotărârea de consiliu local amintită, se precizează că cei care nu respectă legea vor fi sancţionaţi, fără însă a se face o trimitere clară la actul normativ respectiv.

De aceea, ne-am adresat directorului executiv al Direcţiei Poliţiei Locale, Lazăr Ciobanu, care ne-a precizat:

„Putem aplica sancţiuni în cazurile amintite de dumneavoastră, şi asta se face în baza OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, de partea noastră, ca să spun aşa, fiind art. 99 alin 2 şi art. 108 alin. 1, care prevăd, în mod expres, amenda de 580 de lei şi două puncte penalizare pentru oprirea neregulamentară. Vor exista voci care vor spune că parcarea, pe un loc de parcare, nu este oprire neregulamentară, dar trebuie să se înţeleagă că, atâta timp cât nu există documente care să ateste că respectivul are drept de parcare în acel loc, o considerăm oprire neregulamentară!”, a încheiat Lazăr Ciobanu.

Cât priveşte eventualitatea ridicării autoturismelor – altă sancţiune prevăzută în hotărârea de consiliu 71/2017, aceasta urmează să fie pusă în aplicare în viitorul apropiat, odată ce Giurgiu Servicii Locale (GSL), cei care se ocupă, conform actului normativ local, de acest lucru, îşi vor definitiva documentaţia privind locul de depozitare, modalitatea de monitorizare şi de pază a autovehiculelor ridicate.