Producătorii agricoli atrag atenția că prețurile alimentelor s-ar putea tripla în perioada imediat următoare. Acest lucru va avea loc din cauza scumpirilor în lanț privind energia, combustibilul și îngrășămintele agricole. 

Conform datelor raportate de Institutul Național de Statistică (INS), în ultimul an alimentele s-au scumpit cu peste 7%. Pe primele locuri în topul scumpirilor sunt cartofii, uleiul și mălaiul. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu spune că aceste scumpiri sunt cauzate de criza energetică.

Președintele Agrostar, Ștefan Nicolae, trage un semnal de alarmă avertizând că prețurile la alimente s-ar putea să se tripleze.

Anul 2022 a început cu secetă, cu prețuri foarte mari la îngrășăminte chimice și la energie. Mai mult, și în următoarele luni vor fi scumpiri, inclusiv la mâncare, susțin economiștii Băncii Naționale a României. Aceștia estimează că prețurile vor crește treptat, astfel că în aprilie am putea avea o inflație de 11,2%.

În perioada ianuarie 2021-ianuarie 22, alimentele care s-au scumpit cel mai mult sunt: uleiul alimentar (25,76%), cartofii (25,67%), mălaiul (17,02%, margarina (13,05%, făina (13,05%) și pâinea (10,99%).

(Jurnal)