Black Sea Oil & Gas SA împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus Dacia SRL, au anunțat finalizarea instalării platformei de producţie gaze naturale Ana, prima platformă construită și instalată în România în ultimii 30 de ani, încă din toamna anului trecut.

Astfel, primii metri cubi de gaz natural românesc din Marea Neagră ar putea să ajungă la mal la jumătatea acestui an.

Și tot de atunci ca efect imediat, românii ar trebui să primească facturi mai mici la gaz. Peste 600 de milioane de dolari au fost investiți de o companie americană în platformele situate în largul mării, dar și în sute de kilometri de conducte submarine.

Platforma de producție a gazelor naturale „Ana” este prima construită în largul Mării Negre în ultimii 30 de ani.

Compania deținută de puternicul concern american „Black Sea Oil and Gas” a anunțat că va începe extracţia gazului din așa-numitele „pungi” submarine cel mai târziu în noiembrie.

Gazele provenite din zăcămintele Ana și Doina sunt colectate și măsurate pe platformă, apoi trimise la ţărm la staţia de tratare a gazelor de la Vadu printr-o conductă de 16 ţoli, pe o distanţă de 126 km din care 121 km de conductă submarină și 4.5 km de conductă terestră.

În prezent, există circa 10 miliarde de metri cubi de resurse care urmează să intre în producţie. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an adică echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. De la Vadu, gazele din Marea Neagră ar trebui să ajungă în sistemul naţional.

Zăcământul de gaz din Marea Neagră – spun specialiștii – poate fi exploatat între 10 și 15 ani.

(Jurnal)