Concediile medicale nu vor mai fi la fel de ușor de obținut. Care sunt noile reguli…

0
418

Printr-un ordin comun cu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Ministrul Sănătăţii a stabilit noi reguli de acordare a concediilor medicale şi a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate. 

Una dintre modificări  este cea care vizează acordarea a 5 zile de concediu de carantină care se suportă din fondul de asigurări de sănătate. Cei care pleacă, cu bună ştiinţă, în zone (țări) cu risc COVID nu mai primesc decât cinci zile de concediu de carantină, faţă de 14, cât obţineau până acum.

O altă modificare vizează acordarea fracţionată a concediilor medicale care până la finalul lui iulie se acordau dintr-o singură bucată. Astfel, în cazul incapacităţii temporare de muncă, pentru boli banale, perioada de concediu medical se va acorda în două etape. Va exista o monitorizare a medicului curant care trebuie să constate necesitatea pentru fiecare episod din boala respectivă.

După expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, în cazul în care starea sănătăţii persoanei asigurate nu permite reluarea activităţii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeaşi afecţiune, la fel ca şi până acum.

(Jurnal)