Brexit

Mesaj scandalos pentru români, într-o dimineaţă, imediat după BREXIT, la locul de muncă unde lucrau mai mulți conaționali de-ai noștri : ”Toţi membrii UE plecaţi dracului”!

La scurt timp după aflarea rezultatelor referendumului, au început să apare și primele mesaje , împotriva membrilor Uniunii Europene care lucrează în Marea Britanie. Românii simt acum pe pielea lor un val imens de ostilitate…Un concetățean de-al nostru  a fost întâmpinat vineri (24 iunie), dimineaţă, de colegii englezi cu o pancartă aflată la intrarea principală, pe care era scris următorul mesaj: ”British passport holders only. All EU members fuck off. The channel is that way!” (n.a. – Doar pentru posesorii de paşapoarte britanice. Toţi membrii UE plecaţi dracului! Canalul este în partea aia!)

Autorităţile britanice investighează la rândul lor un incident cu caracter rasist produs într-un tramvai din oraşul Manchester, după ce un adolescent a fost filmat în timp ce îl jignea pe un bărbat pe care îl considera imigrant. „Trebuie să fii repatriat; eşti un papagal, coboară acum din tramvai!”, striga un adolescent spre un bărbat care părea imigrant.

„Ce vârstă ai?”, l-a întrebat calm bărbatul vizat de comentariile rasiste. „Coboară acum din tramvai, te voi termina, îi termin pe toţi. Să taci, nici măcar nu eşti din Anglia, imigrant nenorocit; imigrant nenorocit”, a adaugat  adolescentul.

Și astea sunt doar câteva din zecile de manifestări  rasiale și ultranaționaliste ale britanicilor , imediat după BREXIT. Ne aducem aminte că românii, respectiv giurgiuvenii , au fost și ei, nu demult,  extrem de reticenți la vestea că am putea primi în municipiu câteva zeci de refugiați. Imaginați-vă că într-o dimineaţă viaţa voastră  ar fi dată peste cap, că ați rămas singuri, iar cei care v-au fost alături până atunci nu mai există. Nu este doar un exerciţiu, ci chiar  o realitate.

Scriam atunci că ar trebui să ne gândim cum am privi lucrurile dacă noi ne-am afla în situația de a imigra într-o altă țară, ce  am simți atunci când am avea  nevoie de ajutor din partea celor ce ne găzduiesc, dacă am fi umiliți și prigoniți, învinovățiți pentru că ne-am părăsit țara. Iată cum viața ne plătește cu aceeași monedă, în cazul marii Britanii,  fiind în unele cazuri în situația de a fi linșați doar pentru vina că am plecat într-o țară străină pentru a câștiga mai mult, pentru a le fi mai bine alor noștri rămași acasă. Cu trei aani în urmă românii din Regatul Unit erau prezentați ca un pericol uriaș. Iată ceapel fac , în acest context , cei doi inițiatori ai Campaniei:

În urmă cu trei ani le-am răspuns şi le-am demontat (n.red. – englezilor) punct cu punct discursul, prin campania „Why don`t you come over?”. Astăzi, într-un moment dificil pentru Europa, Gândul şi GMP Advertising/Webstyler vă provoacă la un exerciţiu de solidaritate şi vă invită să vă arătaţi susţinerea, adoptându-i simbolic pe britanicii care au votat „REMAIN” la referendum. În doar trei cuvinte: ROMANIANS ADOPT REMAINIANS.

Pentru că românii sunt, potrivit sondajelor, cei mai mari susţinători ai apartenenţei la UE, Gândul şi GMP Advertising/Webstyler, vă  provoacă să arătăm că nu suntem europeni doar cu vorba, ci şi cu fapta. Am făcut-o şi în urmă cu trei ani, când cu umor şi inteligenţă am spart valul de ură al britanicilor extremişti împotriva românilor, campania : ”Why don’t you come over? ”

(Marian Taru)