Cu câteva zile în urmă, pe un site local, neautorizat de vreo asociație media din România, apărea o știre ce  anunța că de sâmbătă, 15 mai, 2021, Postul de Poliție al comunei Clejani nu mai are șef. Asta datorită încetării împuternicirii agentului principal, Glăvan Cornel, la comanda acestui Post. Se mai menționa că Inspectoratul de Poliţie Judeţean Giurgiu nu ar mai fi desemnat, încă, un înlocuitor al acestuia.

Site-ul acredita totodată ideea că agentul principal, Glăvan Cornel, ar rămâne în continuare şef de post la Clejani, dar fără să i se mai plătească sporul de conducere, adică spunea autorul articolului,  „un fel de condamnare la locul de muncă”, sugerând totodată că soluţia propusă de către conducerea IPJ Giurgiu nu ar respecta legea şi că nici nu ar putea fi aplicată, pentru că, cităm: „Glăvan Cornel are două împuterniciri, de câte 6 luni, la conducerea Postului de Poliţie Clejani şi o altă împuternicire nu poate fi emisă.”

Se mai spunea și că autorităţile locale ale comunei Clejani au decis să meargă în audienţă la noul şef al Poliţiei Române, chestorul Benone Matei, „pentru a găsi o rezolvare la o problemă care ar afecta grav siguranţa cetăţenilor din localitatea giurgiuveană cu cel mai mare grad de risc din punct de vedere al infracţionalităţii.”

Din dorința de a afla care este realitatea l-am contactat pe Comisarul șef al Inspectoratului de Poliție Giurgiu, Cătălin Georgescu care, intrigat de cele apărute în spațiul public, inițial  mi-a spus că în următoarele zile va lua o decizie, împreună cu ceilalți colegi ai săi din conducera Inspectoratului. În aceeași zi însă, Comisarul Șef al IJP Giurgiu, m-a sunat spunându-mi că a găsit o soluție:

„Am reanalizat situația de la Clejani și am constatat că trebuie făcute câteva modificări la fișa postului sau, într-o altă variantă, să venim cu alt șef de post titular pentru o perioadă scurtă de timp, după care putem să-l împuternicim și să-l păstrăm pentru un an… Deci bază legală există! Dar este mult mai bine așa, să coordoneze șeful de secție, căci sunt în aceleași birouri… Totodată nu cred că siguranța cetățeanului stă în împuternicirea unui șef de post de Poliție.

Nu cred totuși că siguranța cetățeanului stă în împuternicirea unui șef de post de poliție. V-aș evidenția totuși câteva lucruri importante în acest context… În primul rând Secția am dus-o la Clejani, localitatea cu cele mai mari probleme, tot pentru siguranța cetățeanului. 2. Elementele de dispozitiv formate din polițiști, zilnic sunt suplimentate cu efective de jandarmi, care acționează în sistem integral. Pentru ce am făcut asta? Tot pentru  siguranța cetățeanului. 3. În funcție de evoluția situației operative și de problematica identificată în comună,  pentru anumite perioade, echipa a stat permanent acolo, tot în sprijinul elementelor de dispozitiv. 4. Au fost acțiuni punctuale pe care noi  le-am organizat, în razii, ș.am.d., pe raza secției venind în sprijinul lor. Nu am făcut asta tot pentru siguranța cetățeanului? Și atunci de ce spui că  siguranța cetățenilor stă în împuternicirea unui om, acolo?

 Hai să  gândim logic și să trageți și dvs. o concluzie… Eu am stat de vorbă și cu dl. Primar (Florin Nidelea – n.red.) căruia i-am explicat că sunt limitat în ceea ce privește resursele umane.

Important este să găsim soluții, la ora actuală, cea mai bună solutie  este cea pe care v-am spus-o, pentru că oricum nu-i pleacă niciun om de acolo. Interesul meu este să se dea drumul la concursuri, cel puțin pe anumite posturi, poate că pentru cele de acolo sunt doritori… Să știu că pe aceste posturi vor promova niște oameni  care pun mâna pe carte, care vin pregătiți. Până în luna mai, când o să-mi vină noua promoție de absolvenți, eu  trebuie să am lămurită situația posturilor de execuție. Așa, dacă am un om împuternicit, ăla ce îmi face? Îmi ține două posturi blocate: și pe cea pe care este împuternicit și funcția de pe care provine el.  În felul acesta, el îmi eliberează funcția de execuție și o lasă vacantă pentru cei din promoția de absolvenți  sau altor persoane care vor să vină…

Știți foarte bine că acolo, la Clejani, se vorbește de grupuri, grupări ș.a.m.d. De fapt vorbim despre niște familii  ce provin dintr-un mediu social cu un nivel de educație pe care toți îl cunosc, persoane care sub influența alcoolului sau pentru că doi copii ai lor se ceartă pe stradă, toate astea reprezintă de fapt un pretext pentru un nou scandal. Nu putem vorbi, aici, de clanuri, de grupări, de reglări de conturi… Dacă mergeți pe strada lăutarilor, veți vedea ce este acolo. Un simplu conflict, poate lua în câteva minute o amploare extraordinară. Ăsta este Clejani-ul.

După ce am discutat cu colegii de la resurse umane și ca să elimin orice discuție,  am decis să pun pe acest post de care s-a făcut caz pe site, pe șeful de secție, până când voi găsi o soluție. Că e vorba de o zi, că or fi două, o săptămână, consider că este cel mai bine așa. E ofițer, are atribuțiuni în fișa postului de coordonare a activității fiecărui lucrător și în acest fel  nimeni nu mai poate să mai vină cu acuze  că nu se îndeplinesc condițiile legale. Am totuși o observație de făcut: atunci când unii dezbat subiecte de presă, este moral și legal să cunoască și prevederile legale. Mai întâi să se informeze, pentru a nu își dezinforma cititorii.

S-a afirmat că acea persoană avea împuternicire și că această împuternicire a fost prelungită de două ori, cu câte șase luni, ba se afirmă că acest lucru nu se mai poate… Însă eu o să le demonstrez că se poate. Mă duc cu un titular, cu un șef de post  pentru o perioadă, chiar și de o zi , după care pot să îl împuternicesc” – a mai precizat Comisarul șef al Inspectoratului județean de Poliție Giurgiu, Cătălin Georgescu, care ne mai preciza că va cere site-ului care a postat această falsă știre să ofere instituției pe care o conduce, un drept la replică.

Șeful IJP Giurgiu își manifesta totodată indignarea că astfel de materiale, aruncate în spațiul public, fără o minimă informare asupra subiectului tratat, respectiv asupra legislației în vigoare, aduce mari prejudicii de imagine Poliției, sporind, nejustificat neîncrederea cetățenilor în această instituție.

(Florian Tincu)