Ziua Eroilor este celebrată în fiecare an odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, care marchează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile de la Înviere. Astfel, anul acesta Ziua Eroilor este sărbătorită la data de 9 iunie.

Ziua Eroilor este sărbătoarea națională în care ne comemorăm toţi eroii neamului care au făcut posibilă dobândirea şi păstrarea independenţei naţionale, a unităţii statale, apărarea suveranităţii naţionale, menţinerea ordinii de drept şi a siguranţei naţionale. Aceasta a stabilită inițial prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920, atunci când s-a decis ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți. În timpul comunismului, data a fost schimbată la 9 mai, reconfirmată prin Decretul 117/1977, dar după 1989 s-a revenit la data inițială.

În fiecare an, de Înălțarea Domnului, societatea românească omagiază Ziua Eroilor, eveniment prin care sunt comemoraţi toţi eroii neamului care au făcut posibilă dobândirea şi păstrarea independenţei naţionale, a unităţii statale, apărarea suveranităţii naţionale, menţinerea ordinii de drept şi a siguranţei naţionale.

La Giurgiu, manifesările vor fi găzduite chiar de Biserica ”Înălțarea Domnului”, la Mausoleul Eroilor, mâine, 10 iunie și se vor desfășura după următorul program:

11.55-11.57: primirea oficialităților;

11.57-12.00: intonarea Imnului de Stat;

12.00-12.03: se trag clopotele tuturor lăcașurilor de cult;

12.03-12.35: ceremonial religios de pomenire a Eroilor Neamului;

12.15-12.35: depunere coroane de flori la Monumentul Eroilor.

La manifestări vor fi prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, ai instituțiilor MAI și MApN și nu în ultimul rând ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război în Rezervă și Retragere, filiala Giurgiu.

(Jurnal)