Se schimbă Codul Rutier din luna octombrie, iar noile reglementări prevăd amenzi nu doar pentru șoferi, ci și pentru bicicliști și pentru persoanele care se deplasează cu ajutorul trotinetelor electrice. Acestea riscă amenzi de până la 1.160 de lei dacă folosesc telefonul mobil în timp ce se află în mers.

Cod Rutier 2019. Amenzi pentru bicicliștii și posesorii de trotinete care folosesc telefonul mobil

Documentul prevede că „ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia” reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 870 de lei la 1.160 de lei.

În prezent sunt sancționați cu amendă doar conducătorii de autovehicule care folosesc telefonul mobil în timp ce se află la volan. În ultimul timp s-au produs însă tot mai multe accidente rutiere, iar în unele dintre acestea au fost implicați bicicliști sau posesori de trotinete electrice care fie vorbeau la telefon, fie îl foloseau pentru a face live pe Facebook. Tocmai de aceea sunt introduse noi prevederi în Codul Rutier, care vor intra în vigoare în luna octombrie.

Pe lângă bicicliști și posesori de trotinete vor mai fi sancționați cu amendă și conducătorii de căruțe, în cazul în care folosesc telefonul mobil în mers. Acest lucru va putea fi făcut doar folosind dispozitivele de tip mâini libere.

În ceea ce privește șoferii, aceștia pot rămâne fără permisul de conducere în cazul în care încalcă și alte reguli de circulație în timp ce coduc și utilizează telefonul mobil (dacă nu poartă centura de siguranță, nu acordă prioritate, depășesc pe linia continuă sau nu opresc la stop etc.).

(Jurnal)