DSC00070O altă clasă din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T.) Giurgiu pe care v-o prezentăm săptămâna aceasta este cea de chitară clasică, electrică şi de acompaniament, coordonată de prof. Ernest Mihai Dicu.

Înfiinţată în anul 1990, această clasă reuneşte în prezent 34 de cursanţi, de toate vârstele – de la 9 ani la 45 de ani. Cursurile durează trei ani, cu posibilitatea ca elevul să prelungească această perioadă atât cât îşi doreşte, pentru perfecţionare.

Discutând cu prof. Ernest Dicu, am aflat că aici aceştia învaţă mai întâi să interpreteze piese de un grad de dificultate mai scăzut, apoi, progresiv, piese ale maeştrilor consacraţi în domeniu, cum ar fi – Ferdinando Carolli, Matteo Carcassi, Mauro Giuliani, Francisco Tarega. De asemenea, la cerere, elevii care deţin chitară electrică sunt iniţiaţi în a cânta şi la acest instrument. Prof. Ernest Dicu ne mai spunea că esenţial în aprofundarea interpretării la chitară este studiul individual, fără de care nu numai că nu se poate obţine performanţă, dar cursantul nu poate ajunge nici măcar la un nivel mediu de cunoştinţe.

De-a lungul vremii, cei care au studiat în cadrul clasei menţionate au participat la numeroase festivaluri şi concursuri locale şi naţionale de specialitate, cum ar fi cel de la Reghin, unde Sorin Cristea – unul dintre cursanţi – a reuşit performanţa de a obţine Premiul I şi Festivalul ”Tatiana Stepa”, desfăşurat în comuna Lupeni (judeţul Hunedoara), care a adus unei alte cursante – Mihaela Stoica – premiul III.

Sunt mândru, în primul rând, de rigurozitatea cu care am reuşit să-mi fac meseria atâţia ani. Bineînţeles, sunt mândru şi de elevii mei, mai ales atunci când aceştia reuşesc să impresioneze jurii exigente ori să pună în practică ceea ce au învăţat pe scenele din toată lumea, Acest lucru reprezintă dovada că munca depusă nu a fost în zadar, dimpotrivă… Mă bucură în acelaşi timp faptul că am reuşit să creez o relaţie extrem de apropiată cu ei. Mă simt extraordinar când foştii mei elevi mă caută doar ca să mai ”stea la o bârfă” cu profu’! Contează enorm legătura pe care ţi-o stabileşti cu ai tăi cursanţi, astfel încât aceştia să vină din plăcere, nu din obligaţie, la ore, a concluzionat prof. Ernest Dicu.

  1. NICOLAU