În pieţele din Capitală, un kilogram de cireşe ajunge  la 150 de lei/kg, deși preţul lor de import este de maxim 6-7 lei, potrivit pomicultorilor.

Cireşele sunt considerate la acest moment fructe de lux, căci  preţul  acestora, din import în această perioadă a întrecut orice aşteptări.

Astea sunt cireşe aduse din import. Un euro, un euro jumătate, mai mult nu e kilogramul de cireşe”,  spunea Gheorghe Voica, un pomicultor din Argeş, citat de Mediafax. „Eu nu cred că o să dau anul acesta cireşele mai scumpe de 5 lei (kilogramul), că nu am cum”, a mai declarat acesta.

Însă, ca să mâncăm cireşe româneşti la preţuri normale, va trebui să mai aşteptăm.

De bună calitate, în piaţă, cireșe cărnoase, roşii şi mari sunt cele de iunie şi iulie. În colecţia de soiuri de la Piteşti nu există niciun cireş copt la ora asta. Nici cele de proastă calitate nu pot …Poate în sudul ţării, la Giurgiu, dar nu cred că există un soi de cireş”,  spunea Mihail Coman, cercetător la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură din Argeş.

În România sunt aproximativ 1.000 de hectare plantate cu cireşi, iar până să se coacă fructele autohtone importăm din Grecia, Turcia şi Spania.

Așa că pentru a mânca cireşe româneşti, la niște preţuri normale, accesibile, va trebui să aşteptăm până în luna iunie.

(Jurnal)