Circulația pe Dunărea Fluvială, restricționată doar pe sectorul Cernavodă – Oltenița. La Giurgiu se navighează doar ziua!

0
468

După ce, mai bine de o lună, pe tot sectorul românesc al Dunării circulația navelor a fost restricționată, chiar oprită, de câteva zile s-a reluat circulația pe fluviu, cu unele restricții.

Conform unor declarații ale conducerii Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, navigația pe Dunărea fluvială rămâne închisă doar pe sectorul cuprins între Cernavodă și Oltenița.

„Pe sectorul fluvial, traficul naval este deschis pe sectorul Brăila – Cernavodă, dar și pe sectorul Oltenița – Turnu Severin. În rest, din cauza podurilor de gheață din amonte de portul Călărași, traficul rămâne restricționat în continuare”, precizează aceleași surse.

Prognoza hidrologică preconizează, în următoarele zile, creșteri semnificative ale debitului Dunării, fapt ce va duce la ruperea podurilor de gheață și dispersarea lor, astfel încât se preconizează reluarea traficului pe întregul sector fluvial.

Conform avertizării hidrologice primite de căpităniile de pe malul Dunării,  în următoarele şapte zile debitul fluviului va ajunge la 7.100 mc pe secundă. Este îmbucurător pentru că va creşte viteza curentului, va rupe podurile de gheaţă, dar această rupere nu va fi bruscă şi nu vor fi puse în pericol navele. Deja s-a înregistrat o creştere a debitului şi a nivelului Dunării, iar de la debitul de 5.300 mc/s care este debitul multianual va ajunge la 7.100 mc/s. Deja pe 7 februarie aveam debit de 5.000 mc/s în aval de Porţile de Fier, iar astăzi debitul este de 6.000 mc/s. Avem o creştere de nivel la Gruia, de acum două zile, de 1,28 m.

În zona portului Giurgiu s-a reluat traficul naval, cu singura restricție că se navighează numai pe timp de zi.

(Oana Călin)