Ciobănescul Speedi , un ciobănesc belgian de 3 ani este unul dintre cei mai buni câini vameşi din România. Până să ajungă ”lucrător vamal”,  cu acte în regulă, Speedi a urmat un curs de dresaj de 90 de zile, la Giurgiu.

Speedi este specializat pe detecția de droguri, bani și țigări de contrabandă, iar de doi ani lucrează alături de vameşi. O jumătate de milion de euro – este lovitura cea mai grea pe care ciobănescul a dat-o contrabandiştilor de ţigări . Speedi a descoperit aproape 500 de baxuri cu ţigări ilegale într-un camion ce venea din Ucraina. Nu este singura captură reuşită de ciobănescul în vârstă de 3 ani. El este capabil să descopere ţigări, droguri cât și bani, oricât de bine ar fi ascunse în vehiculele care intră în țară. Deși nu este pretențios din fire, Speedi are o mare slăbiciune pentru  jucăria sa: o minge de cauciuc primită drept recompensă pentru fiecare misiune de succes.

Alexandru Ioniță, șef birou echipa canină Giurgiu: “El depisteaza mirosul de bani care îl asociază cu jucăria lui. Obligatoriu și banii au miros, se folosește hârtie, tot felul de cerneluri. Gânditi-va că hârtia de la dolar e făcută din cânepă. Dar am avut cazuri când câinii au reacționat inclusiv la monede. “Suntem depăsiti de modul lor (contrabandiștilor – n.red.) de a-și prepara masinile, se bagă țigari si droguri în rezervoare, in butelii de gaz, în structura masinii. Sunt situatii când câinele face marcaj la o masina si ne ia câte 2, 3 ore sa dăm de acele surse de miros”.

Speedy a fost antrenat să prindă mirosul banilor împreună cu Billy, un alt câine de rasă, care va executa misiuni în aeroportul Otopeni. A participat la mai multe perchezitii pentru trafic de droguri si tutun si este foarte atasat de inspectorul său.

Inspector Toduț Ioan, antrenorul lui Speedy: “Acest câine a fost dresat de mine, este crescut si întretinut la domiciliul meu de catre mine, concediile le facem impreuna.Totul incepe cu o disciplina si apoi cand el memoreaza mirosurile se transforma totul într-o joaca. Si ati observat recompensele la final, când el gaseste, bucuria lui trebuie să o preiau eu”.

La centrul de instruire din Giurgiu, sunt 43 de câini antrenati pentru controlul în vamile din România. Anul acesta au depistat aproape jumatate de kilogram de droguri si mii de pachete de tigări.

Alți 300 de câini sunt folosiți de Politia de frontieră la controalele de la granițele cu Moldova, Serbia si Ucraina.

Șoferii care trec prin vama Halmeu îl cunosc pe Speedi și îl respectă pentru harul său cu totul extraordinar. Nu același lucru putem spune însă despre contrabandiști…

 (Jurnal)