Suntem în imediata apropiere a covorului roșu la decernarea Premiilor OSCAR 2019. Iat-o pe actriţa Glenn Close, favorită la Oscar 2019 pentru rolul principal din „The Wife“, care poartă o rochie aurie spectaculoasă. La rândul ei , Lady Gaga, nominalizată la Oscar 2019 pentru rolul principal din „A Star is Born“, este uimitoare într-o rochie neagră semnată de Alexander McQueen, asortată cu mănuşi lungi din latex. Cântăreaţa poartă şi un set de bijuterii, iar lănţişorul are un diamant Tiffany de 130 de carate, care valorează 30 de milioane de dolari şi a fost ultima dată purtat de Audrey Herpburn în filmul „Breakfast at Tiffany’s“!

Dar hai să redăm lista premiaților:

Green Book“ câştigă Oscarul pentru Cel mai bun film şi învinge drama „Roma“, creditată cu cele mai mari şanse la victorie. „Este ca un vis. Am făcut acest film cu iubire, cu respect şi cu blândeţe. Toată povestea este despre dragoste, indiferent de cât de diferiţi suntem. Fără Viggo nu ari fost posibil acest film“, a spus regizorul Peter Farrelly.

Alfonso Cuaron este cel mai bun regizor la Oscar 2019.  Olivia Colman câştigă Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, graţie rolului din „The Favourite“, învingând-o astfel pe principala favorită, Glenn Close.  Din discursul ei ne putem da seama că este la fel de surprinsă ca restul lumii. „E chiar foarte stresant. E ilar! Am un Oscar! OK, vreau să vă mulţumesc tuturor. Glenn Close eşti idolul meu de atâta vreme, nu aşa voiam să fie, ai fost extraordinară“, a declarat actriţa.

Rami Malek câştigă Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol principal!!!  „Doamne! Mama mea e pe undeva pe aici. Te iubesc, frumoasă doamnă! Mulţumesc familiei mele. Tatăl meu nu a apucat să vadă acest moment, dar cred că mă priveşte de sus. E un moment incredibil şi sunt deplin recunoscător celor care m-au ajutat să ajung aici, care au avut încredere în mine. Poate că nu am fost alegerea evidentă, dar cred că a funcţionat. Mulţumesc, Queen. Vă mulţumesc că m-aţi lăsat să fiu o mică parte din extraordinara voastră moştenire, vă sunt pentru totdeauna dator. Echipei mele, vă iubesc, sunteţi egalii mei, sunteţi partea mea mai bună“, a declarat actorul care l-a portretizat pe Freddie Mercury în drama biografică „Bohemian Rhapsody“. Rami Malek este al doilea actor de origine arabă nominalizat la Oscar, după Omar Sharif din „Lawrence of Arabia“, şi primul care câştigă prestigiosul trofeu.  „Mă gândesc cum ar fi fost dacă i-aş fi spus micului Rami că într-o zi se va întâmpla să câştige un Oscar şi cred că nu şi-ar fi putut închipui aşa ceva. Acel copil se lupta cu propria identitate. Pentru toţi cei care trec prin această luptă şi încearcă să-şi descopere vocea: am făcut un film despre un bărbat gay, un imigrant care a fost întotdeauna el însuşi fără să aibă regrete. Faptul că îl sărbătorim pe Freddie şi povestea lui este dovada că ne dorim astfel de poveşti. Sunt fiul unor imigranţi din Egipt, iar o parte din povestea mea este scrisă chiar acum. Şi nu aş putea fi mai recunoscător fiecăruia dintre voi, cei care au crezut în mine. E ceva ce voi preţui pentru tot restul vieţii mele“, a mai spus Malek. El şi-a încheiat discursul cu o declaraţie de dragoste pentru iubita sa, Lucy Boynton, pe care a cunoscut-o la filmări, actriţa jucând-o pe logodnica lui Freddie, Mary Austen. „Lucy Boynton, eşti sufletul acestui film, eşti incredibil de talentată şi mi-ai cucerit inima. Îţi mulţumesc!“

Shallow“ câştigă Oscarul pentru Cel mai bun cântec şi marchează primul trofeu pentru „A Star is Born“. Şi Lady Gaga plânge: „Bradley, nu cred că există pe lumea asta un om mai potrivit cu care aş fi putut cânta acest cântec. Pentru toţi cei care ne privesc: luptaţi pentru ceea ce vă doriţi!“

Oscarul pentru Cea mai bună coloană sonoră este câştigat de „Black Panther“.

Premiul pentru Cel mai bun scenariu adaptat merge la „BlacKkKlansman“ şi astfel Spike Lee câştigă primul său Oscar, având în palmares cinci nominalizări. „Să nu îndrăzniţi să porniţi nenorocitul ăla de ceas!“, a glumit Lee. El a profitat de moment pentru a aminti de Black History Month, pentru a-i mulţumi bunicii sale care s-a chinuit să-l ţină în şcoală, dar şi pentru o declaraţie politică privind alegerile prezidenţiale din 2020: „Alegerile sunt după colţ, haideţi să ne mobilizăm, haideţi să fim cu toţii de partea bună a istoriei. Trebuie să facem alegerea morală dintre iubire şi ură. Haideţi să facem lucrul corect! Ştiţi cu toţii că trebuia să fac asta aici, pe scenă!“. Iar reacţia lui Spike Lee e nepreţuită.

„Skin“ câştigă Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj şi toată lumea ţipă de bucurie!! Clar, cel mai… vocal discurs de acceptare.

Lady Gaga şi Bradley Cooper cântă „Shallow“, piesă nominalizată la Oscar 2019. Evident, oferă imaginea care se potriveşte perfect descrierii: „Găseşte pe cineva care să te privească aşa cum Lady Gagă îl priveşte pe Bradley Cooper“.

„First Man“ este recompensat cu Oscar pentru Cele mai bune efecte vizuale.

Cel mai bun scurtmetraj documentar este „Period. End of Sentence.“ Nu ne dăm seama dacă regizoarea plânge sau râde, însă clar a avut cel mai amuzant discurs: „Dumnezeule! Nu plâng pentru că sunt la menstruaţie. Nu-mi vine să cred că un film despre menstruaţie tocmai a câştigat un Oscar!“, a declarat Rayka Zehtabchi. La rândul ei, producătoarea Melissa Berton a declarat că proiectul fost inspirat de un grup de elevi care au dorit să schimbe lucrurile în ceea ce priveşte drepturile omului şi a oferit un alt citat memorabil: „A period (termenul în engleză folosit atât pentru punct, cât şi pentru menstruaţie – trad.) ar trebui să încheie o propoziţie, nu educaţia unei fete“.

Spider-Man: Into the Spider-Verse“ câştigă Oscarul 2019 pentru Cea mai bună animaţie, iar „Bao“ este desemnat Cel mai bun scurtmetraj de animaţie.

Mahershala Ali câştigă Oscarul pentru rolul secundar din „Green Book“. Spre deosebire de restul, Ali i-a mulţumit bunicii sale: „Vreau să-i dedic acest premiu bunicii mele. care mi-a şoptit în ureche întreaga mea viaţă. Mi-a spus întotdeauna că dacă prima dată nu reuşesc trebuie să încerc iar şi iar şi iar. Mi-a spus că pot face orice îmi propun. Întotdeauna, întotdeauna m-a împins să gândesc pozitiv şi ştiu că nu aş fi azi aici dacă nu ar fi existat ea“. Este al doilea Oscar pentru rol secundar câştigat de Ali, după cel primit în 2017 pentru interpretarea din „Moonlight“. UPDATE 04.18 Încă un Oscar pentru „Bohemian Rhapsody“, la categoria Cel mai bun montaj video.

Cel mai bun film străin este „Roma“! „Am crescut urmărind filme străine şi am fost inspirat de ele“, a declarat vădit emoţionat Alfonso Cuaron. „Roma“ este primul din cele nouă filme din Mexic nominalizate până acum care reuşeşte să câştige Oscarul. Alfonso Cuaron şi „Roma“ câştigă primul Oscar, pentru imagine.

Două Oscaruri dintr-un foc pentru „Bohemian Rhapsody“, la categoriile : Cel mai bun montaj de sunet şi Cel mai bun mixaj de sunet.

Tenismena Serena Williams a ţinut un discurs emoţionant prin care a prezentat filmul „A Star is Born“.

Încă un Oscar pentru „Black Panther“, la categoria scenografie. Câştigătoarea plânge şi se pare că e cea mai lacrimogenă gală din istoria Academiei.

Între timp, Chris Evans a câştigat titlul de cel mai galant bărbat de la Oscar 2019, după ce telespectatorii au luat-o razna văzându-l cum o ajută pe Regina King să coboare de pe scenă.

Cele mai bune costume le-a făcut Ruth E. Carter pentru „Black Panther“, devenind prima femeie afro-americană care câştigă prestigioasa statuetă. „Wow! Wow!

Vice“ câştigă premiul Oscar pentru machiaj şi coafură.

Oscarul pentru Cel mai bun documentar merge la producţia National Geographic „Free Solo“. „Acest film este pentru toţi oamenii care cred că nimic nu este imposibil!“, a spus unul dintre realizatori plângând. Regizat de Elizabeth Chai Vasarhelyi şi Jimmy Chin, „Free Solo“ urmăreşte timp de doi ani viaţa lui Alex Honnold care se pregăteşte pentru drumeţia vieţii lui. În iunie 2017, bărbatul în vârstă de 33 de ani a devenit primul om care a urcat El Capitan din Yosemite National Park fără frânghii, practică denumită „free soloing“.

Cea mai bună actriţă în rol secundar este Regina King, pentru interpretarea din „If Beale Street Could Talk“. Ea este a treia actriţă de culoare care câştigă atât un Oscar, cât şi un Primetime Emmy, alăturându-se colegelor Halle Berry şi Viola Davis. Imediat ce a urcat pe scenă, actriţa a început să plângă şi a dedicat premiul lui James Baldwin, autorul cărţii care stă la baza filmului, dar şi mamei ei. „Să fiu aici şi să reprezint unul dintre cei mai mari artişti ai acestor vremuri, James Baldwin, este incredibil. Sunt un exemplu a ceea ce înseamnă să iubeşti şi să sprijini pe cineva. Mamă, te iubesc şi îţi mulţumesc că m-ai învăţat să am încredere în Dumnezeu!“