Născut la 29 octombrie 1953, în București, consilierul liberal Gheorghe Bușcu a avut primele contacte cu Giurgiu la debutul clasei a V-a, până atunci locuind în Constanța. Tot la Giurgiu a urmat și cursurile liceale, la Liceul  „Ion Maiorescu”. Imediat după absolvirea celor 12 clase,  în 1972 a intrat la Institutul (acum Universitatea) Politehnic București, Facultatea de Automatică și Calculatoare.

„În 1977 am fost repartizat – așa era atunci – la Șantierul Naval Giurgiu. După 20 de ani, cu o întrerupere de 2 ani (în 1997) am trecut la Electrica (devenit apoi ENEL). Ca funcții, am fost de toate: de la șef de echipă, la inginer și director”, ne mărturisea alesul local giurgiuvean.

În cei patru ani de liceu, doi profesori i-au marcat existența: profesorul Laurențiu Panaitopol (de matematică) și profesorul Iulian Chelu, ambii insuflându-i pasiunea pentru materiile „reale”.

Despre intrarea sa în politică, Gheorghe Bușcu spune că a ajuns destul de târziu, prin anul 2005 când, convins de soția sa, dr. Rodica Bușcu, consilier local la acea vreme, s-a alăturat echipei liberale giurgiuvene. Mai în glumă, mai în serios, alesul local liberal spune că în familia lor, în politică, găina este cea care…„cântă”!

„Nu am activat, dar am participat la campanii electorale. Implicarea adevărată a început în anul 2013, după ce am ieșit la pensie și am constatat că am mai mult timp liber! Apoi, anul trecut am fost convins să candidez pentru un loc în consiliul local, pentru că am considerat că am un cuvânt de spus în comunitate, dar și pentru a nu mai fi tot timpul asociat cu numele soției.”

Dacă ar fi nevoit să își reînceapă viața politică, Gheorghe Bușcu nu ar alege alt partid. „Eu sunt de formație liberal, chiar dacă am și un iz de gândire socială. Vorbim despre un liberalism conservator, cu latura socială”, spune alesul local.

Proiecte de suflet…

La debutul mandatului, fiecare consilier își dorește un proiect de suflet. Așa se întâmplă și cu liberalul Bușcu, proiectul său fiind legat de o mai bună gestionare a deșeurilor, ce ar trebui făcută conform normelor europene. „Acum, lucrez la o strategie a municipiului Giurgiu, ce se va transforma într-o hotărâre de consiliu, pe patru ani, privind modul de gestionare. Intră și partea de curățenie stradală, spații verzi etc”, mai spunea Gheorghe Bușcu.

„Oamenii din Giurgiu mă opresc să îmi ceară ajutorul…”

Nu o dată, alesului local liberal i s-a întâmplat să fie oprit pe stradă de oameni care îi cer diverse…

„Din păcate oamenii cer ajutoare sociale. Din păcate, suntem un oraș sărac, și cer ajutoare sociale și locuri de muncă. Eu mi-aș dori ca aceste cabinete de consilieri să fie văzute de locuitorii municipiului în ideea de a primi propuneri privind îmbunătățirea condițiilor de viață, nu neapărat pentru ajutoare…”, mai spune Gheorghe Bușcu.

Curățenia se face o dată, ca lumea, și apoi se păstrează!

Întrebat dacă îi place cum arată orașul, consilierul local răspunde scurt: „Nu! O spun clar, din punct de vedere al curățeniei! Lăsăm la o parte sărăcia, asta este, dar curățenia putea fi păstrată. Avem de lucru și la mentalitatea giurgiuvenilor, care arată cu degetul dar nici nu se implică. Noi, liberalii, am demarat o serie de proiecte, avem propuneri, se pot face, chiar dacă bugetul este sărac. Implicarea cetățenilor este sfântă. Eu doresc să o facem o dată cum trebuie și după aceea putem trage la răspundere pe cei care nu păstrează”, a mai spus alesul liberal.

Ghidându-se după fraza „Totul se face cu modestie!”, Gheorghe Bușcu recunoaște, mai în glumă, mai în serios, că este lipsit de această trăsătură de caracter atunci când recunoaște că este un pensionar activ, sănătos și fericit că are o familie frumoasă, realizată și unită.

Iubește lectura, iar după pensionare și-a găsit o nouă pasiune: gătitul!

Așa că e concurență în bucătărie cu soția mea, eu fiind „specializat” mai mult pe prăjituri…mă mai ceartă soția, că nu sunt foarte indicate, dar mie îmi place și să le pregătesc, dar mai ales să le mănânc! Prăjitura preferată: Reka, o prăjitură cu nucă, smântână și cremă. Cu așa ceva pot fi „corupt”!”, a încheiat dialogul consilierul liberal Gheorghe Bușcu.

(Jurnal)