Anul acesta s-au schimbat regulile pentru pelerinajul de la Iași, organizat cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva, la care, în mod normal, participau sute de mii de credincioși din toate colțurile țării.

Autoritățile au anunțat că la astfel de evenimente pot lua parte doar cei cu domiciliul sau reședința în localitatea respectivă. Decizia vine în contextul creșterii numărului de noi cazuri de infectare cu coronavirus.

Așadar, de această dată nu vom mai vedea autocare pline cu oameni care ajung în Moldova pentru a se ruga și pentru a atinge sfintele moaște.

Pentru că la marile pelerinaje cu tradiţie luau parte, de obicei, zeci sau chiar sute de mii de credincioşi din întreaga țară, care se deplasau cu autocarele sau cu trenul, autorităţile au anunţat măsuri fără precedent.

În acest sens, Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a precizat: „Referitor la organizarea sărbătorilor religioase, este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi”.

La rândul său, preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei spunea: „Am luat act de decizia autorităților. În esența ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași”.

(Jurnal)