Cu câteva săptămâni în urmă, eram atenţionaţi asupra faptului că mare parte dintre izvoarele de pe marginea drumurilor din judeţ au apa contaminată. În general, era vorba despre contaminări cu nitriţi şi nitraţi, precum şi cu bacterii, susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu. S-au făcut analize de toate felurile şi,acolo unde s-au găsit nereguli, s-a luat decizia ca oamenii să fie avertizaţi prin inscripţii, prin panouri, asupra faptului că apa nu este potabilă.

Doar că, aşa cum se poate observa din imaginile alăturate, nişte „binevoitori” au şters negaţiile din avertismentele puse de DSP Giurgiu, inducând în eroare eventualii consumatori.

Cu toate că există acele inscripţii, chiar şi aşa, „maltratate”, oamenii continuă să oprească (unii chiar să vină special) la aceste izvoare, şi să ignore riscurile la care se expun atât ei, cât şi familia sau cine mai consumă apa cu pricina.

Un astfel de izvor este situat la intersecţia a două drumuri naţionale: DN5 şi DN 41. La momentul la care am ajuns şi noi în zona izvorului, un giurgiuvean tocmai îşi umpluse câteva sticle de 5 litri cu apă. I-am atras atenţia că apa nu este bună pentru consum, dar răspunsul lui („Lăsaţi-mă, că ştiu eu mai bine, şi nu cred în prostiile scrise pe perete”) ne-a lăsat fără cuvinte.

Un alt exemplu al izvoarelor cu probleme este la Izvoarele, unde, de aproape jumătate de an, DSP a dat verdictul APĂ NEPOTABILĂ.

 „Degeaba le pun eu panouri, degeaba îi avertizez pe localnici, că vin unii şi le rup, şi spun că ei au băut apă toată viaţa de acolo şi nu au păţit nimic. Aşa că e un fel de luptă cu morile de vânt”, declara, pentru „Jurnal Giurgiuvean”, recent, primarul comunei, Silviu Cazacu. 

De altfel, apa de la Izvoarele conţinea, conform buletinului de analize, pe lângă o cantitate însemnată de nitraţi şi nitriţi, şi un procent important de…materii fecale! 

Care sunt riscurile…?

Consumul de apă contaminată poate avea efecte diferite, în funcţie de agenţii de contaminare şi în funcţie de vârsta celui care o consumă.

Astfel, în cazul izvoarelor din Giurgiu, majoritatea contaminate cu bacterii, pot să apară, după cum ne spuneau reprezentanţii DSP Giurgiu, în special probleme digestive, unele chiar foarte grave. De asemenea, micuţii care ar consuma această apă ar ajunge, în mod sigur, la spital, cu diaree şi vărsături.

„Doar fiartă ar putea fi utilizată această apă, dar nici în aceste condiţii nu recomandăm consumul”, mai spuneau cei de la DSP.

Ignoranţa unora, teribilismul altora sau, pur şi simplu, lipsa de informare duc, în cazurile de faţă, la un potenţial pericol, asupra căruia, probabil, vom mai reveni.

(Anna Lincă)