Cine este giurgiuveanul pe care primarul Adrian Anghelescu îl laudă pentru inițiativa sa lăudabilă! O ”provocare” care dacă ar fi urmată ar putea schimba imaginea orașului Giurgiu !

0
1342

Deseori citim comentarii în social media comentarii de genul ”Primăria nu a făcut…”, Primarul Municipiului e de vină că…” sau ” Ar trebui ca municipalitatea să se implice mai mult…” ba chiar întrebări retorice:  ”Primarului îi place cum arată orașul..?” Cu siguranță că NU! Dar hai să vedem cine este de fapt  adevăratul vinovat?

Dacă gunoiul e aruncat pe stradă, dacă unii cetățeni își lasă animalele să își slobozească  fecalele la intrarea în bloc sau la ușa unor instituții publice, dacă unii parchează cu nesimțire pe spațiul verde, dacă alții dau foc tomberoanelor de gunoi, distrug mobilierul stradal, aruncă PET-uri și mucuri de țigare pe geamul autoturismelor, scuipând tone de coji de semințe, lună de lună, sub sau pe bănci, în holul blocurilor, pe fiecare metru pătrat de carosabil, dar mai ales în parcuri, fiți siguri că aproape  întotdeauna de vină este Primăria sau Primarul!

Chiar dacă, prin absurd, aceștia ar dispărea într-o zi din organigrama administrației locale, cetățeanul neasumat, ”mitocanul de cartier”  tot ar găsi pe cineva  pe care să dea vina pentru  toate aceste lucruri pe care el nu vrea în ruptul capului  să le respecte, darmite să și le asume.

Sătul pe de-o parte de acest martiriu la care este supus, zi de zi în mediul on line, iar pe de altă parte hărțuit,  din spatele unor  anonime,  de adversarii politici, Adrian Anghelescu  a început  de ceva timp să-și încurajeze concetățenii  să  devină ”buni gospodari”.

Da, știm, termenul sună desuet, importat din  anii de tristă aamintire, dar cu siguranță primarul Municipiului își dorește (ca și noi, cetățenii onești ai acestui oraș),  un pic de voluntariat din partea giurgiuvenilor, măcar pe bucățica de areal pe care conviețuiesc. 

În acest context primarul Anghelescu îi nominalizează  pe cei care au renunțat să stea cu mâinile încrucișate, așteptând să vină Primăria să le cosească iarba din fața blocului.

Chiar daca nu au curtea lor, cu grădină pe care să o planteze și să o întrețină, unele persoane care locuiesc la bloc preferă să nu lase spațiul verde din jur de izbeliște sau să aștepte amenajări făcute de primărie, ci să îl lucreze ei inșiși pentru a se bucura de o mică oază de verdeață – scrie Adrian Anghelescu,  într-o recentă postare on line. 

Este și cazul domnului Nuică Ioan care locuiește într-un bloc din Giurgiu, situat pe strada 1 Decembrie. Acesta a solicitat un acord de ocupare temporară a unui spațiu de 20 mp, situat în fața Liceului Tehnologic ”Ion Barbu”, în vederea amenajării unei grădini.

De roadele muncii domnului Ioan se pot bucura vecinii, dar și trecătorii, mai ales în condițiile restrângerii spațiului verde, tot mai mult în favoarea construcțiilor – conchide primul edil, lansând astfel o provocare tuturor acelora ce doresc  ca acest oraș să arate altfel.

La rândul nostru, cu ceva timp în urmă prezentam în cotidianul ”Jurnal giurgiuvean” imagini cu grădini extrem de ingenioase și de atractive din Municipiu, amenajate de ”oameni gospodari” , locatari ai unor apartamente de bloc.

Pentru a veni în completarea celor  postate de primarul Municipiului am sugera să se lanseze chiar și o competiție pentru cea mai îngrijită scară de bloc, cea mai frumoasă grădină amenajată la fațada sau în spatele blocurilor, după modelul unor state de afară care de Crăciun sau de unele sărbători religioase inițiază astfel de întreceri între conetățeni, câștigătorii fiind chiar premiați de municipalitate.

Pentru asta este însă nevoie de un doză de civism, de un dram de voință și câțiva stropi de transpirație!

(Jurnal)