Cheltuielile  cu Sănătatea în România au avut cel mai mic procent din UE! Și atunci de ce să ne mai mirăm de ce se întâmplă…?

0
94

România a cheltuit pentru sănătate doar 5,2% din Produsul Intern Brut, fiind cel mai mic procent înregistrat în rândul ţărilor din Uniunea Europeană. Media cheltuielilor cu sănătatea la nivelul UE este de 9,9% din PIB, conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică.

România a cheltuit în 2017 , 490 de euro pentru sănătatea fiecărui locuitor, în timp ce  Bulgaria, cu care suntem permanent comparați,  a alocat 590 de euro pentru fiecare locuitor!  La polul opus, cele mai ridicate cheltuieli cu sănătatea în rândul statelor membre ale Uniunii Europene s-au înregistrat în Suedia, Danemarca şi Luxemburg, care alocă peste 5.000 de euro per locuitor, scrie Agerpres.

În privinţa procentului din PIB alocat sănătăţii, Franţa şi Germania se clasează pe primele locuri în UE, cu 11,3% din PIB alocat sănătăţii, urmate de Suedia, cu 11%. În 12 state membre UE, cheltuielile cu sănătatea sunt echivalente cu mai puţin de 7,5% din PIB. Imediat deasupra României se situează Luxemburg (5,5% din PIB), Letonia (6% din PIB), Estonia (6,4% din PIB) şi Lituania (6,5% din PIB).

Și atunci vă întrebăm de ce să ne mai mirăm de ce anume se întâmplă la acest moment în spitalele din România, ce de la o zi la alta se transformă în adevărate  focare de infecție și  de multe ori  în morgă!

(Jurnal)