Avem o nouă profesie în România: navigatorul de pacienţi. Acesta poate face diferenţa între viaţă şi moarte pentru cei care suferă de cancer sau de alte boli cronice. Navigatorul de pacienţi ajută bolnavul să suporte tratamentul şi îi facilitează legătura cu medicii. Deocamdată, avem o singură persoană înregistrată cu această profesie.
În Statele Unite ale Americii, unde acest sistem a fost fondat acum mai bine de trei decenii, spitalele, în funcţie de dimensiune, pot avea şi 150 de navigatori pentru pacienţi. Salariile lor sunt plătite de la guvern. Există şi un program naţional de navigaţie.
„Un navigator bun nu trebuie neapărat să fie medic sau cadru medical, să aibă studii superioare, dar nu neapărat medicale. Dar trebuie să înveţe. Să asculţi, să-l înveţi, să-l susţii. Şi să mergi cu el, împreună. Îţi trebuie disponibilitate de timp, empatie, carismă, să zâmbeşti întotdeauna, chiar dacă poate ai şi tu problemele tale”- spun specialiștii. Sunt doar câteva dintre condiţiile cerute celor care vor să fie o interfaţă între medici şi pacienţi. Aceştia pot fi angajaţi la spitale şi asociaţii, după ce în nomenclatorul ocupaţiilor a fost inclusă profesia de navigator de pacienţi. Termenul e preluat din Vest.
Se mai spune că „Rolul acestuia este acela de a ajuta pacientul să înţeleagă ce are de făcut, să înţeleagă şi situaţia în care pacientul se poate confrunta cu un caz de malpraxis din partea unui medic şi pe acest lucru insistăm foaret mult. Trebuie să citească reţete, să descifreze cum e un tratament şi dacă e corect”.
Se pare că foarte curând pentru această profesie, vor fi organizate şi cursuri de formare.
(Jurnal)
Buna seara! Foarte interesant si vrea sa urmez un curs de formare.