Certificatul verde, digital, ar putea deveni obligatoriu în România! Vezi în ce situaţii

0
149

Certificatul verde, digital, ar putea deveni obligatoriu și în România, dar numai în anumite situaţii. Astfel, dacă vei dori să participi la o petrecere sau la un eveniment sportiv, vei fi exclus dacă nu ai fost vaccinat, nu ai test negativ sau dacă nu ai trecut prin boală.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pregăteşte noi măsuri care ar fi luate în discuţie peste două zile, la şedinţa de Guvern, măsuri ce vizează localitățile unde incidența cazurilor este de peste 3 la mia de locuitori.

Autoritățile vor ca, în aceste localități, accesul la evenimentele publice ( nunți, botezuri sau înmormântări), să se facă doar în baza certificatului digital de vaccinare împotriva Covid-19.

Trebuie  precizat că în acest moment hotărârea de prelungire a stării de alertă în România prevede că nu există evenimente organizate acolo unde avem o rată de incidență peste 3 la mia de locuitori. Asta înseamnă că dacă vedem un astfel de ritm de îmbolnăviri care crește alarmant, în momentul de față legislația nu permite niciun fel de activitate culturală sau de divertisment.

Referindu-se la această eventuală măsură, Premierul Florin Câțu a declarat: „Propunerea mea – aş vrea să ne asigurăm că aceste nunţi nu sunt anulate şi propunerea mea – să folosim certificatul verde pentru aceste nunţi, dacă se poate”.

În alte ţări europene, certificatul digital Covid, aşa-numitul „pașaport verde″, care atestă că o persoană este vaccinată, testată ori trecută prin boală, este folosit la scară largă. El a fost iniţial cerut pentru activităţile culturale, dar şi pentru restaurante şi în transport.

Autorităţile sunt îngrijorate căci deși estimaseră că se va ajunge la 4.000 de oameni internaţi cu Covid la finele acestei luni, cifrele actuale sunt mult mai dramatice,  înregistrându-se deja 4.800 de internaţi!

 Şi mai grav este faptul că mare parte din cei afectaţi sunt copiii. La acest moment, în România sunt 141 de minori în spital, dintre care 9 la terapie intensivă.

(Jurnal)