subventiiPeste 90 la sută dintre fermierii români au primit subvenţiile. Acestea depăşesc, în total, două miliarde de euro, de aproape 10 ori mai mulţi bani decât anul trecut. Cei care nu au primit încă banii, trebuie să-şi completeze dosarele. Alţi aproape 25.000 de agricultori îşi vor primi banii cât de curând. 33.000 mai aşteaptă subvenţiile pentru că au dosare incomplete. Totuşi, sunt fermieri care se plâng că nu au banii în conturi.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: “Este pentru prima dată când în România se dau subvenţiile până la 31 martie. Anul trecut, în luna aprilie, se dădeau hârtii, nu bani”.

Preşedintele Organizaţiei Naţionale Legume-Fructe din România, Aurel Tănase: “Ar fi foarte bine dacă cele expuse de domnul ministru ar fi în concordanţă cu realitatea şi în următoarele zile fermierii ar avea banii în cont. Ce ne îngrijorează este că foarte mulţi fermieri susţin că nu au primit nici măcar avansul care trebuia primit din octombrie”.

Anul trecut, plăţile au însumat puţin peste 255 de milioane de euro, iar anul acesta suma a depăşit două miliarde.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea declara, la rândul lui: “Eu nu sunt purtător de vorbe. Eu sunt purtător de fapte. Eu, în ţara mea, lucrez atent”.

Urmează subvenţiile pentru 2017. Cererile se depun până pe 15 mai. Iar în octombrie – noiembrie fermierii ar urma să primească avansul.                      

   (Jurnal)