Cererile pentru despăgubiri din cauza secetei se depun la APIA! La Giurgiu, circa 13.000 de hectare au fost afectate!

0
196

Ministrul agriculturii a anunțat că au fost finalizate rapoartele și a comunicat cifra oficială a terenurilor afectate.

Subiectul cel mai așteptat de fermieri în aceste zile este legat de instituirea acelei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamnă și care au avut pierderi din cauza evoluției acestei secete pedologice extreme și puternice. S-a finalizat sinteza rapoartelor operate de către cei care au activat în comisiile pentru situațiile de urgență și astăzi putem să avem o cifră oficială. Au fost afectați un număr de 34.647 de fermieri, iar suprafața afectată este de 1.168.000 hectare cu culturi înființate în toamna anului 2019”, a anunțat ministrul Adrian Oros.

Sumele propuse vor fi supuse aprobării în Guvern, la rectificarea bugetară

Ministrul Adrian Oros a punctat, în cadrul conferinței că se așteaptă ca sumele ce le revin fermierilor să fie cuprinse în rectificarea bugetară, iar plățile să fie făcute la începutul lunii septembrie: ”S-a definitivat la nivelul Ministerului Agriculturii proiectul de ordonanță de urgență pentru instituirea acestei scheme de ajutor. A fost prenotificat la Comisie, evident au fost luate în considerare prevederile notificărilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectorul agricol și în zonele rurale și așteptăm ca la rectificarea de buget, sumele pe care noi le-am calculat să fie prinse în rectificarea de buget și să facem plățile la începutul lunii septembrie”.

Ministrul Agriculturii a precizat și sumele propuse pentru despăgubirea fermierilor. Astfel, cuantumul plăților la hectar vor fi: grâu – 925 de lei/ha; secară – 925 de lei/ha; triticale – 805 lei; orz – 912 lei/ha; orzoaică – 951; ovăz – 772 lei/ha; rapiță – 1.002 lei/ha.

Fermierii vor depune cererile la APIA

Mai mult de 70 % din suprafață este cultivată cu grâu, cererile de solicitare către centrele APIA se depun începând din 14 august, deci plățile le vom face prin APIA, ei au o bază de date foarte bună în așa fel încât să fim obiectivi și să nu greșim”, a spus ministrul Agriculturii.

La Giurgiu, conform informațiilor furnizate de către directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, Petra Ochișor, după centralizarea datelor strânse de comisia mixtă DAJ-APIA, sunt întocmite dosare de despăgubire pentru 277 de agenți economici (fermieri), din 30 de localități.

Pentru ca un fermier să beneficieze de aceste despăgubiri, acordate de APIA, este nevoie ca minim 30% din suprafața cultivată, deținută de respectivul fermier, să fie declarată calamitată. Altfel spus, dacă fermierul X are un total de 700 de hectare, dar afectate de secetă sunt, să zicem, 150 de hectare, nu va putea primi această despăgubire. Pentru a se încadra, ar trebuie ca cel puțin 210 hectare să fie afectate. În ceea ce privește problema cea mai gravă, vorbim despre secetă pedologică, la culturile de toamnă de grâu, orz și rapiță, culturi ce au avut de suferit. În total, vorbim de aproximativ 13.000 de hectare luate în calcul de către APIA pentru acordarea despăgubirilor. De asemenea, faptul că un teren, o cultură, a fost asigurate nu constituie un impediment în primirea despăgubirii acordate prin APIA”, a mai precizat directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor.  

(Jurnal)