Centrul Medical „Dunăreana” – locul în care bolnavilor în faze terminale li se mai dau zile de viaţă!

0
1439

Cancerul sau alte boli incurabile sunt din ce în ce mai des întâlnite în listele de probleme de sănătate ale celor care apelează la Centrul Medical de Îngrijiri Paliative „Dunăreana” din municipiu.

Într-o discuţie recentă cu directorul Centrului, Emilian Costaş, ponderea cancerelor internate la Centru este de aproximativ 80% din numărul internaţilor.

„Din păcate, numărul celor tineri şi foarte tineri este în creştere. Avem o medie de vârstă cuprinsă în intervalul 45 – 65 de ani, iar ca rată de incidenţă avem cancere pulmonare, digestive, buco-maxilare şi foarte puţine cazuri de cancere de ficat”, ne spunea Emilian Costaş.

Cât priveşte faptul că, odată aduşi la Centrul de Îngrijiri Paliative, oamenilor li se poate da o şansă de a mai trăi câteva zile în plus, directorul Costaş ne spunea că, în principal, este vorba despre civilizaţie.

„Nu poţi lăsa acasă un pacient cu asemenea patologie gravă, cu simptomatologie aparte, în care aproape 80% din timp, omul respectiv are dureri. În aceste cazuri, tu, ca simplu aparţinător, nu poţi avea acces la medicaţie, nici la opioide, care se prescriu numai de către oncolog. Şi, de obicei, discutăm despre oameni care deja sunt imobilizaţi la pat. În aceste cazuri, nu există un pat adecvat acasă, iar apariţia escarelor este iminentă. Apoi, omul nu se mai poate hrăni normal, iar febra devine ceva constant”, mai spunea Emilian Costaş.

În această fază intervin angajaţii Centrului „Dunăreana”, loc în care sunt internaţi, la acest moment, 20 de pacienţi: 17 pe locurile aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Giurgiu, şi alţi trei în regim privat.

„Trebuie să se înţeleagă că oamenii care ajung aici nu ajung ca într-o „bolniţă”; în care să îşi aştepte doar sfârşitul. La noi beneficiază de o şansă de a-şi prelungi viaţa. Am avut chiar un caz de bolnav de cancer de vezică, tratat iniţial la Bucureşti, de unde i s-a spus că mai bine merge acasă să moară, iar cu ajutorul îngrijirii de la Centru a mai trăit încă doi ani. Aici , în concluzie, aduci bolnavul să îi creşti calitatea vieţii, nu să îl omori. Ca omul să mai aibă o şansă, trebuie luat în evidenţe la noi şi adus imediat după ultima tranşă de citostatice”, mai spunea directorul Centrului de Îngrijiri „Dunăreana”.

Marele regret al acestuia este, după cum ne mărturisea, faptul că, din 2015, nu mai sunt pacienţi care să iasă din saloane, ci doar persoane imobilizate la pat.

„Vedeţi florile din curte? Sunt puse de foşti pacienţi, în urmă cu doi ani…”, ne mărturiseşte Emilian Costaş.

Înainte de a ne despărţi, acesta ne-a mai precizat faptul că centrul pe care îl conduce, la Giurgiu, asigură, pe lângă îngrijirile medicale specifice, în regim de internare, şi servicii de îngrijire la domiciliu, şi paliativ, şi în sistem decontat de CASS Giurgiu, dar şi în regim privat.

(Jurnal)