Ce spune ministrul Energiei, Toma PETCU, despre ce se va întâmpla în continuare cu preţul gazelor şi al electricităţii

0
314

Specialiştii în meteorologie spun că ne aşteaptă o iarnă grea, cu temperaturi de minus 30 de grade. Veste nu bucură pe nimeni mai ales că  preţurile la gaze şi curent sunt deja cu 20 % mai mari faţă de anul trecut.

Specialiştii vorbesc despre un Crăciun fără zăpadă şi un Revelion alb, urmate de viscole şi o perioadă mai lungă de ger, faţă de cum eram obişnuiţi în ultimii ani. Declaraţiile au fost făcute la un forum energetic la care oficialii au încercat să spună cât de pregătiţi sunt pentru lunile ce vor urma.

Autoritatea care stabileşte tarifele pentru curent şi gaze, susţine că acestea, se pot majoră din nou. Toma Petcu, ministrul Energiei, declara în acest sens: “Noi sperăm să observăm cel puţin o stagnare a preţului, dacă nu chiar o diminuare. Trebuie să fim conştienţi că sistemul energetic nu va funcţiona la nesfârşit fără să investim. Investiţiile vor fi de-acum încolo punctul central al business-ului. Va mulţumesc frumos, Doamne-ajută!” Tot în cel de sus şi-a pus nădejdea şi Şeful ANRE.

Şeful ANRE nu exclude însă noi scumpiri de la 1 martie. Potrivit unei statistici oficiale, curentul electric şi gazele s-au scumpit cel mai mult anul acesta, din întreg coşul de consum, cu excepţia alimentelor.  Românii plătesc în facturi, însă, investiţii care nu au avut loc niciodată, iar cei de la Transelectrica, recunosc că şi-au mărit profiturile în ultimii ani.

(Jurnal)