Centrul Medical ”Dunăreana” Giurgiu  împlineşte doi ani de la înfiinţare

0
455

centrul-medical-2Managerul Centrului, dr.ing. Emilian Costaş, ne-a declarat că la ora actuală unitatea dispune de 24 de paturi, dintre care 17 în cadrul contractului cu CAS Giurgiu, iar 7 pentru spitalizare în regim privat. 

Gradul de ocupare la acest moment este de 17 paturi ocupate în regim cu CAS Giurgiu, pe lista de aşteptare aflându-se 15 pacienţi, şi 4 paturi în regim privat. 

Referitor Serviciul Medical de îngrijiri la domiciliu/ paliativ (inclus în serviciile Centrului) 4 pacienţi sunt trataţi la domiciliu, la care se adaugă unul paliativ în regim cu CAS Giurgiu şi unul cu CAS OPSAJ Bucureşti.

Întrebat câţi pacienţi au fost internaţi în cadrul Centrului de la data înfiinţării sale, dr.ing. Emilian Costaş ne-a precizat un număr de 555 pacienţi între 2015-2017, iar în anul 2016, 331 pacienţi, cu un număr total de circa 6500 zile de spitalizare. Majoritatea dintre aceştia sufereau de cancer pulmonar, de colon, baza de limba, de col uterin, digestiv, dar şi de alte tipuri de cancer – ne preciza dr. Costaş.

În ceea ce priveşte media de vârstă a bolnavilor, ea se situează între 24 şi 94 de ani, pacienţii provenind cu preponderenţă din judeţul Giurgiu, dar şi din alte judeţe situate în zona de sud a ţării,, cum ar fi: Bucureşti, Ialomiţa, Teleorman, Călăraşi, Prahova, etc.

Calculul zilei de spitalizare se face ţinând cont de costurile fiecărui pacient în parte, stabilindu-se un cost mediu/an şi eliberându-se un deviz de cheltuieli. Preţul unei zile de spitalizare la acest moment, negociat cu Casa de Sănătate, este de 225 lei/ zi pentru anul 2016, acest preţ fiind perceput şi spitalizaţilor în regim privat. Îngrijirile la domiciliu se pot efectua şi în regim privat la aceeaşi valoare ca şi cea contractată cu CAS Giurgiu – 50 lei/zi, respectiv 65lei/zi paliativ. Tot în regim privat. avem inclus şi transportul cu ambulanţa proprie, ne-a mai spus managerul Centrului.

Pe de altă parte, am dorit să aflăm ce proiecte are în vedere domnia sa în ceea ce priveşte dezvoltarea unităţii pe care o coordonează: Ne dorim creşterea numărului de paturi în contract cu CAS Giurgiu (suplimentarea cu cel puţin 3 paturi), dat fiind numărul foarte mare de pacienţi înscrişi pe lista de aşteptare, care nu au posibilităţi financiare de a suporta spitalizarea în regim privat. De asemenea, avem în plan creşterea sumei alocate de CAS Giurgiu pentru îngrijirile la domiciliu pentru ca mai mulţi pacienţi să beneficieze de acest serviciu gratuit.

Nu în ultimul rând, dr.ing. Emilian Costaş ne-a mai spus că intenţionează să extindă primul etaj al unităţii, însă ne va informa asupra acestui aspect la momentul potrivit.

Precizăm că, în prezent, personalul din cadrul Centrului Medical ”Dunăreana” este format din: un administrator, un director economic, un asistent manager, 4 medici, un psiholog, un asistent social, un preot, 10 asistenţi, 5 infirmiere, un registrator medical, un ambulanţier, o îngrijitoare şi două persoane care asigură serviciul de pază.

  1. NICOLAU