Centrul Cultural Local „Ion Vinea”, în prag de faliment?!

0
454

Dorind să aflăm care sunt noutățile pregătite pentru luna februarie a acestui an, dar și ce proiecte sunt în derulare la Centrul Cultural Local „Ion Vinea”, ne-am adresat directorului acestei instituții de cultură din municipiu, prof. Virgil Pețanca. Numai că veștile primite de la acesta nu au fost, așa cum ne-am fi dorit, unele îmbucurătoare.

„Deși am început anul în forță, cu două evenimente culturale de marcă, aparanțele înșeală. Suntem o instituție cu un buget aproape inexistent. Să vă faceți o imagine, gândiți-vă că, la înființare, aveam o schemă de personal cu 120 de angajați, iar acum abia numărăm 53 de persoane, artiști, profesori și personal TESA. Și asta, în condițiile în care avem două structuri de profesioniști: ansamblul folcloric și orchestra. Pentru a putea funcționa așa cum ne dorim, am fi avut nevoie de un minim de personal de 69 de angajați. Ca să nu mai vorbim de faptul că un ansamblu folcloric adevărat are circa 80 de angajați, iar al nostru are doar 26. Dar și dintre aceștia a trebuit să mai reduc, astfel că, la începutul acestui an, am trimis acasă șase oameni…Nu acuz pe nimeni, dar, așa cum se poate observa, despre cultură nu mai putem spune nici măcar că este Cenușăreasa…Cenușăresei i se mai dădea câte o cârpă…nouă, la cultură, de ani de zile, ni se dau din ce în ce mai puțini bani. Giurgiu, ca sumă alocată culturii din buget – și ca valoare a bugetului alocat de la nivel național – este pe penultimul loc în țară. După noi este doar Vasluiul…”, ne spunea, cu amărăciune în glas, directorul Centrului Cultural „Ion Vinea”.

În cifre absolute, bugetul anului 2018 (pe care speră profesorul Virgil Pețanca să îl păstreze și anul acesta), a însemnat puțin peste 17 miliarde de lei vechi, în condițiile în care județe învecinate, fără nicio structură profesionistă, au avut buget chiar și de opt ori mai mare decât al Centrului Cultural Local „Ion Vinea”.

Și, cum speranța este cea care moare ultima întotdeauna, la fel se întâmplă și în cazul profesorului Virgil Pețanca.

„Singurele mele speranțe, în acest moment, sunt la primarul municipiului, Nicolae Barbu, care face tot posibilul – și nu sunt cuvinte spuse în vânt – să mențină această instituție de cultură în viață. De asemenea, am și promisiunea președintelui Consiliului Județean, Marian Mina, că ne va sprijini financiar, pentru a nu ajunge să ne închidem…Eu, Virgil Pețanca, nu vreau să stau degeaba! Avem un renume deja la nivel național – și îndrăznesc să spun și internațional – pe care îmi doresc să îl păstrez! Oamenii, în special cei din orchestră, au înțeles situația, și, vă vine să credeți sau nu, vin, susțin programele și tot ce înseamnă eveniment, cu jumătate de bani! Adică sunt angajați cu 4 ore pe zi, și au înțeles, mereu, situația, când au fost reduceri financiare (inițial, i-am avut la opt ore, apoi am scăzut la șapte, apoi la șase, cinci și acum, iată, îi plătim doar la patru ore), dar ne-au rămas aproape. Și asta pentru că ne luptăm cu lipsa de specialiști, pentru că nu mai avem copii sau tineri dornici să muncească, să investească suflet în artă…! Un alt of al meu mai este și faptul că, deși Festivalul Folcloric „Marin Ghicel” s-a derulat acum aproape cinci luni, nici până acum nu am reușit să plătim artiștii…”, mai spunea prof. Virgil Pețanca.

Înainte de a ne despărți, directorul Centrului Cultural Local „Ion Vinea” a mai ținut să ne precizeze faptul că va merge până la capăt, pentru a nu lăsa actul cultural din municipiu să moară.

(A.Lanconi)