Noul Centru Cultural deschis recent în comuna Adunații Copăceni aparţine Episcopiei Giurgiului într-o clădire ce a fost reabilitată.
La deschiderea Centrului, invitat de onoare a fost Episcopul Giurgiului, PS dr. Ambrozie. Alături de acesta au mai fost prezenți un sobor de preoţi şi primarul localităţii Adunaţii-Copăceni, Dănuţ Rusu. Cu acest prilej Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului menționa că prin intermediul acestui Centru copiii săraci, ce nu au putut merge vreodată până acum într-o tabără, n-au mers undeva anume, în vacanță, se vor putea bucura de toate acestea în Centrul deschis. Tinerii vor veni aici, urmând un program pe care l-am gândit împreună cu colaboratorii, care au mai multă experienţă deja în acest domeniu, un program întins pe un interval de la 7 la zece zile, ei fiind asistaţi de către profesori, de preoţi, de formatori și de moderatori.
„În acest Centru, se vor desfăşura activităţi pastoral-misionare, catehetice şi social- filantropice, dedicate copiilor şi tinerilor din tot judeţul Giurgiu. În perioada vacanțelor se vor organiza tabere precum şi ateliere de creaţie, de pictură şi sculptură – ne spunea Preacuviosul Părinte Arhimadrit Dr. Teodor Şerban, Vicarul Episcopiei Giurgiului. Centrul va avea posibilitatea de a-i găzdui pe cei ce vor participa la activități, aproximativ 30 de persoane. Nu vor lipsi conferințele, întâlnirile cu tinerii, proiecții de filme artistice și documentare religioase precum și activitățile ce țin de misiunea socială a Bisericii, despre dialogul dintre știință și cultură , dintre teologie și știință.
Părintele Arhimandrit Șerban Teodor ne mai spunea că în centru urmează a fi numit un preot coordonator, în prezent el fiind gestionat de preotul din zonă, Bătrâneanu Eduard. În funcție de activitățile desfășurate, în Centru vor funcționa în primul profesori de religie, o prioitate constituind-o activitățile recreative. În acest sens va fi încheiat un parteneriat cu Parcul de aici, destinat relaxării, din care nu lipsește o tiroliană, gestionat de Gelu Palamaru . Accesul va fi gratuit pentru cei cazați în Centru. În Centru vor funcționa medici, psihologi…Preoteasa din sat însăși va putea veni în sprijinul celor cu dizabilități, fiind de specialitate chinetoterapeut.
În perioada actuală Centrul se află în stadiul de reamenajare, de mobilare și , așa cum am aflat, cu siguranță la primele sesiuni ale programului ”Școala Altfel”, el va fi deschis funcționând la capacitate maximă.
La acest moment se așteaptă câteva paturi etajate… Se va amenaja și urmează ca în scurt timp să se realizeze aici și un Paraclis… – ne mai spunea Părintele Arhimandrit Șerban. Evident că serviciile din Centru vor fi realizate de către un personal angajat, alături de acesta urmând a funcționa și o serie de voluntari. Nu vor lipsi profesori de limba franceză, de limba engleză, instructori de desen, pictură sau sculptură. Tinerii se vor bucura în același timp de moment unice de relaxare , la Mănăstirea Comana, în cadrul vizitelor la Moara de hârtie de aici, dar și datorită plimbărilor cu vaporașul prin minunata Deltă a acestui loc, costurile fiind suportate de managerul Parcului, în timp ce Mănăstirea , la rândul ei, va suporta de fiecare dată masa tinerilor cazți în Centru . Parohul Mănăstirii Slobozia, Preacuviosul Părinte Șerban mai spunea că tot în această perioadă vor fi achiziționate mai multe biciclete destinate deplasării și plimbărilor de agreement prin pădurea acestor locuri în care se găsește Centrul , PS Părintele doctor Ambrozie preocupându-se personal de acest detaliu ce cu siguranță îi va bucura mult pe beneficiarii vizitelor în aceste locuri binecuvântate de Bunul Dumnezeu .
(Jurnal)