Ce sancțiuni riscă autoritățile locale și județene dacă nu respectă prevederea legală.

 

Guvernul a decis ca asistenul personal care îngrijeşte un adult cu handicap accentuat să primească, pe lângă salariu, o alocaţie lunară de 600 de lei pe lună, iar cel care îngrijeşte un adult cu handicap grav să primească 750 de lei pe lună. De asemenea, centrele „mamut” pentru persoanele cu dizabilităţi nu vor mai putea găzdui mai mult de 50 de beneficiari şi vor fi transformate în noi tipuri de centre.

Amenzi…

Prin proiectul de OUG cresc şi amenzile pentru nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, de la 6.000 – 12.000 de lei la 10.000 – 20.000 de lei. Potrivit modificărilor adoptaţi marţi prin OUG la Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, asistentul care are în îngrijire un adult cu handicap accentuat va primi, pe lângă salariu, o alocaţie de 600 de lei pe lună, în timp ce asistenul care îngrijeşte un adult cu handicap grav va primi 750 de lei pe lună.

Alte reglementări

De asemenea, centrele rezidenţiale pentru persoanele cu dizabilităţi, care au acum aspect de cazarmă militară şi care găzduiesc sute de beneficiari,  trebuie transformate în locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, centre de abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă, centre respiro – centre de criză şi nu vor mai putea găzdui mai mult de 50 de persoane. Autorităţile locale şi judeţene au ca termen de realizare sfârşitul anului, în caz contrar acestea vor pierde, anual, câte 25 la sută din finanţarea asigurată de la bugetul de stat.

 Finanțare

Noile tipuri de centre vor putea fi finanţate atât prin fonduri europene, cât şi prin Programele de Interes Naţional lansate deja de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Alte sancțiuni

Prin proiectul de OUG cresc şi sancţiunile pentru nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, amenzile, care se aplică în cazul  împiedicării accesului la evenimente culturale, educative şi sportive, la servicii de transport sau la acces în instituţii, cresc de la 6.000 – 12.000 de lei la 10.000 – 20.000 de lei.

(Jurnal)