Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Centrele de evaluare, soluţia PSD pentru reducerea spitalizărilor şi deceselor COVID

Centrele de evaluare, soluţia PSD pentru reducerea spitalizărilor şi deceselor COVID

0
Centrele de evaluare, soluţia PSD pentru reducerea spitalizărilor şi deceselor COVID

„Înfiinţarea centrelor de evaluare COVID face parte dintr-o nouă strategie privind combaterea efectelor pandemiei, alături de creşterea capacităţii de testare – inclusiv prin cooptarea medicilor de familie şi a farmaciilor cu circuit deschis în acest sens-, a prezenţei şi disponibilităţii medicamentelor antivirale în farmaciile cu circuit deschis.

La nivel naţional, vor funcţiona peste 230 de centre de evaluare COVID, iar în judeţul Giurgiu vor fi două, unul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu şi celălalt la Spitalul Orăşenesc Bolintin Vale.

La aceste centre de evaluare pot merge persoane testate pozitiv pentru COVID cu simptome uşoare sau medii, cu bilete de trimitere de la medicii de familie, dar şi persoane testate pozitiv care prezintă cel puţin doi factori de risc: obezitate, vârstă peste 65 de ani, diabet, boli cronice respiratorii şi/sau cardiovasculare, insuficienţă renală cronică şi sistem imunitar deficitar.

Acestea se pot adresa direct centrelor de evaluare, fără trimitere de la medicul de familie.

Persoanelor care se vor prezenta la aceste centre, destinate exclusiv pacienţilor COVID, li se vor efectua investigaţii, în funcţie de gravitatea bolii, cum ar fi analize de laborator, radiografie pulmonară sau CT. Pacienţii vor fi monitorizaţi şi vor primi fie tratament antiviral din farmaciile spitalelor sau reţetă pentru a-şi procura medicamentele antivirale din farmaciile cu circuit deschis.

Prin intermediul acestor centre de evaluare COVID, se vor putea evita internările în stadii avansate de boală şi decesul persoanelor cu forme grave şi se va reduce presiunea pusă pe spitale şi pe UPU-uri, astfel încât să se creeze un culoar liber de #acces şi pentru pacienţii non-COVID care se vor putea prezenta la medic pentru controale periodice.

Aceste centre, împreună cu cele aproape  3.200 de cabinete de medicină de familie în care va fi efectuată testarea(40 şi la nivelul judeţului Giurgiu), vor putea preveni agravarea bolii, reducând astfel spitalizările şi decesele COVID”.

(Cristina Elena Dinu- deputat PSD de Giurgiu)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
17.2 ° C
17.2 °
17.2 °
47 %
1.9kmh
100 %
Dum
17 °
lun
20 °
mar
17 °
mie
18 °
joi
16 °