Conform Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din analiza focarelor active (300) rezultă că în unele judeţe (Gorj, Sibiu, Alba, Ilfov, Mehedinţi, Bihor și Giurgiu) ”(…) există un număr de 91 focare de Pestă Porcină Africană (PPA), confirmate în anul 2020, care nu s-au stins până la această dată”.

 Motivul pentru care nu au putut fi stinse se datorează apariţiei de focare noi în aceleaşi zone, aspect care confirmă faptul că măsurile stabilite în zonele de protecţie şi supraveghere nu au fost respectate în totalitate. Din acest motiv Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus luarea unor măsuri de urgenţă astfel încât să fie prevenită apariţia de noi focare de PPA în jurul celor deja existente, iar după îndeplinirea condiţiilor legale acestea să fie stinse şi ridicate restricţiile în zonele respective. (…) se observă că judeţele care au mai multe focare active au focare nestinse din anul 2020 – arată ANSVSA.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, în 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.679 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor. Situaţia cazurilor pozitive la mistreţi  arată că în județul Giurgiu un număr de  210 mistreţi au fost găsiţi morţi , iar 105 de mistreţi au fost vânaţi.

Așa cum ne preciza directorul executiv al DSVSA Gurgiu, Loredana, Pițuru, în toată această perioadă au fost luate măsuri de prevenire a apariției eventualelor noi focare de PPA, fiind organizate controale atât în gospodăriile crescătorilor de animale din mediul rural cât și în trafic, pe șosele, celor care transportă animale vii, respectiv porci, fiind vizate permanent importurile, la frontieră, mai ales cele provenite din spațiul extracomunitar.

(Jurnal)