Candidaţii care încearcă să obţină permisul de conducere se prezintă tot mai slab pregătiţi la examene.

Statisticile oficiale arată că doar jumătate dintre cei care se înscriu reuşesc, iar numărul admişilor scade de la an la an.

Instructorii auto spun că s-a ajuns în această situaţie pentru că tot mai mulţi tratează superficial examenul, nu învaţă, şi nu sunt atenţi. Iar examinatorii sunt mai severi de când probele sunt supravegheate video.

În Argeş, dintre cei care au încercat să obţină – anul trecut – permisul de conducere doar 40% au promovat examenul. Proba practică le pune însă candidaţilor cele mai mari probleme.

Mulţi dintre cei respinşi se înscriu din nou la examen. Un bărbat din Piteşti a încercat de 20 de ori, dar până acum nu a reuşit să devină şofer.

Potrivit statisticilor, la nivel naţional, doar jumătate dintre cei care aspiră să obţină permisul de conducere reuşesc să treacă examenul theoretic,  iar proporţia se menţine şi la traseu.

Procentul de promovare scade însă de la un an la altul. Conform statisticilor, cu 6 ani în urmă, obţineau permisul de conducere circa 60% dintre candidaţi.

La Giurgiu, conform informațiilor furnizate de Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor situația pentru anul 2019 se prezintă astfel:

Persoane examinate la proba teoretică: 10371

Persoane admise la proba teoretică: 3047

Persoane respinse la proba teoretică: 7354

 

Persoane examinate la proba practică: 8489

Persoane admise la proba practică: 2547

Persoane respinse la proba practică : 5951.

Cifrele de mai sus fac din județul nostru un județ care se „încadrează”, astfel, în „standardele” naționale, cu circa 30% dintre examinați declarați admiși la proba teoretică, și puțin peste 25%, la proba practică.

 (Jurnal)