Legea prin care după zece ani a fost reincriminat traficul de anabolizanți a fost votată de Parlament și așteaptă acum să fie promulgată. Astfel cei care vând, produc sau chiar recomandă steroizi la sălile de sport, vor face închisoare. 

Agenția Națională Antidoping a cerut pedepse aspre din cauza problemelor de sănătate pe care le provoacă acest consum de substanțe interzise: în unele cazuri, anabolizantele s-au dovedit letale. Așa că vânzătorii de steroizi ar putea primi și cinci ani de închisoare. Pentru prima dată chiar și cei care îndeamnă sportivii să experimenteze anabolizante pot fi pedepsiți cu închisoarea.

Steroizii și hormonii de creștere sunt prevăzuți în noua lege ca substanțe cu grad de risc, iar cei care le experimentează, produc sau livrează sub orice formă pot fi trimiși la închisoare de la un an la cinci ani.

”Iubitorii de animale” le testează înainte pe câini

Cristi Balaj, președintele Agenției Naționale Antidoping declară că „unii dintre așa zișii iubitori de animale verificau mixtul creat de către ei pe câini, și după ce câinii supraviețuiau și se dezvoltau, administrau sub formă de batoane celor care le frecventau sala”.

Între 15% și 25 % dintre persoanele care trec pe la sala de fitness consumă astfel de substanțe

„Doar în ultimii doi ani, câteva sute de mii de pastile și fiole cu steroizi au fost confiscate la graniță. Adică, marfă în valoare de aproape un milion și jumătate de euro”– spune Maria Moiș, jurnalist Digi24:

Studiile arată că între 15% și 25 % dintre persoanele care trec pe la sala de fitness experimentează astfel de substanțe.

Odată cu noua lege, Agenția Națională Antidoping va avea pârghiile legale pentru a opri competițiile sportive private acolo unde nu se fac teste-antidoping și unde se refugiau sportivii suspendați din cauză că au fost testați pozitiv la substanțe interzise.

(Jurnal)