Cei care circulă pe biciclete și trotinete electrice vor trebui să-și facă polițe RCA. Ar putea apare și polițele de asigurare pe câteva ore…!

0
1161

Se schimbă legea RCA. Cei care circulă cu biciclete și trotinete electrice vor trebui să-și facă polițe de asigurare cunoscute ca polițe RCA!

Printre cei care vor plăti polițe de asigurare se vor  număra în curând și  posesorii de trotinete electrice sau de biciclete electrice, care au început să creeze un adevărat haos în trafic.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) care vizează modificarea legislației referitoare la polițele de asigurare RCA, care vor prevedea că proprietarii de trotinete electrice sau biciclete electrice vor fi OBLIGAȚI să achiziționeze polițe de asigurare RCA.

Printre modificările semnificative planificate, una se referă la relația dintre asiguratori, persoanele prejudiciate și service-urile auto.

Sunt situații când un posesor de trotinetă intră într-un autoturism și îi deteriorează, de exemplu, portiera. În acest caz posesorul de trotinetă nu este obligat să despăgubească poesorul de autoturism decât dacă acesta vrea, neavând o poliță RCA, care să îi acopere paguba conducătorului auto.  Noul proiect va conferi însă asiguratorilor o poziție de putere.

Astfel că noile polițe RCA vor fi plătite de către toți posesorii de vehicule autopropulsate care se deplasează cu o viteză maximă mai mare de 25 km/h. Vizate sunt, în special, trotinetele și bicicletele electrice, în condițiile în care accidentele din trafic s-au înmulțit semnificativ în ultima perioadă.

Posibil să apară polițele de asigurare cu valabilitate scurtă

În prezent, șoferii își pot încheia polițe de asigurare cu o valabilitate de 1 – 12 luni, cu multiplu de o lună.

În noua legislație însă este specificat doar faptul că polițele de asigurare pot fi eliberate pe o perioadă de maximum 12 luni, fără să fie specificate alte lucruri, ceea ce ar însemna că este posibil să apară polițele de asigurare pe stil englezesc, cu valabilitate de câteva zile sau chiar câteva ore.

(Jurnal)